kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bunun standardı ne?

Polis aralarında kendi mensupları da dahil olmak üzere, kamuoyunun yakından tanıdığı zanlıları ve kanun kaçaklarını çoğunlukla kelepçesiz bir şekilde, ellerini kollarını sallayarak gözaltına alıyor. Bunlardan akla ilk gelenleri hatırlatmak ise çifte standardı görmek için yeterli.

*
Nisan 2001'de kırmızı bültenle aranan ve hakkındaki gıyabi tutuklama kararı nedeniyle ABD'ye kaçan eski devlet bakanlarından Cavit Çağlar, ABD'de yakalanıp tutuklandıktan sonra Türkiye'ye getirildiğinde kelepçelenmemiş olarak bir minibüsle İstanbul DGM'ye götürüldü.

* Haziran 2001'de eski milli savunma bakanlarından Ercan Vuralhan, hakkındaki 'karşılıksız çek vermek' suçundan gıyabi tutuklama kararı nedeniyle Beyoğlu Adliyesi'ne sevk edildi. Bu sırada kelepçesizdi.

* Ağustos 2003'te aralarında İmar Bankası eski genel müdürü Hilmi Başaran ile genel müdür yardımcısı Koray Özkaya'nın da olduğu 10 yönetici üç polis otosuna kelepçesiz bindirilerek, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'ne gönderildi.

* Aralık 2004'te Yurtbank davası kapsamında 34 yıl yedi ay ağır hapis ve 69 trilyon 307 milyar 925 milyon lira ağır para cezasına çarptırılan ve gıyabi tutuklama kararı uyarınca aranan Ali Avni Balkaner, İstanbul Güneşli'de yakalandı. Balkaner İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne kelepçesiz getirildi.

* Ağustos 2007'de manken Tuğba Özay gözaltında olduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne elleri kelepçesiz olarak nakledildi.

* Ekim 2007'de Enerji Bakanlığı'nda başlatılan yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alınan 31 kişi, kelepçesiz olarak hastaneye sevk edildi.

* Aralık 2007'de asker kaçağı olduğu gerekçesiyle aranan DTP eski genel başkanı Nurettin Demirtaş gözaltına alındığı Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan kelepçesiz bir şekilde gözaltına alınarak Ankara İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.

* Aralık 2007'de Şemdinli davasının Van'da görülen ilk duruşmasında devlet görevlisi olan sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş kelepçesiz olarak duruşma salonuna getirildi.

* Aralık 2007'de hakkında iki yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, adliyeye sevk edilirken kelepçesiz bir şekilde sivil polis otomobiline bindirilerek Eskipazar Adliyesi'ne götürüldü.

* Ocak 2008'de Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ve patlayıcılara ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan adliyeye sevk edilen 15 kişiye kelepçe takılmadı.

* Ocak 2008'de 'Matkap' operasyonu kapsamında ifade vermek amacıyla avukatı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine gelen ve şimdi hayatta olmayan MHP eski milletvekili Mehmet Gül sivil bir araçla Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilirken protokol kapısından kelepçesiz olarak geçirildi.

* Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 16 saat süren sorgusunun ardından adliyeye kelepçesiz sevk edildi.

* Temmuz 2008'de 12 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybettiği 'Hayata Dönüş Operasyonu' davasında tutuklu sanıklar Kenan Günyel ve Serdar Karaçelik duruşma salonuna kelepçesiz olarak alındı ve bu durum hakim tarafından tutanağa geçirildi.
Haberin fotoğrafları