kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Vladimir Vladimiroviç Putin

ÇOCUKLUĞU
7 Ekim 1952'de Leningrad'da doğdu. Annesi işçi, babası askerdi. İki erkek kardeşi de öldü. Farelerle dolu bir evde büyüdü. Dedesi Stalin'in başaşçısıydı.

GENÇLİĞİ

17 yaşında KGB'ye başvurdu. Üniversiteyi bitirmesi istenince hukuk okudu. 23 yaşında KGB'nin Doğu Almanya bürosuna atandı. Berlin Duvarı yıkılınca döndü.

SİYASETE GİRİŞİ
Boris Yeltsin hükümetinde görev aldı, ardından istihbarat servisinin başına getirildi. Yeltsin önce 1999'da Putin'i başbakan atadı. Bir yıl sonra da devlet başkanı olmasını sağladı. Yeltsin bu yardımı karşısında Putin'den kendisi ve ailesinin tüm yolsuzluk dosyalarını kaldırma sözü aldı. Putin, göreve geldikten sonra asla Yeltsin'e dokunulmasına izin vermedi. Geçen yıl Dimitri Medvedev'i işaret etti ve yerini bıraktı. Mayıstan beri Başbakan.

SİYASİ TAVRI
Dokuz yılda Rusya'nın devler masasına yeniden oturmasını sağladı. Uluslararası alanda 'çok kutuplu bir dünya' istediğini dile getirdi. Irak Savaşı'na karşı çıktığında "Egemen ülkeye müdahale edilemez," derken kendisine de karışılmaması gerektiğinin sinyalini verdi. Ne tam devletçi ne de Batı ekonomisi taraftarı oldu. Yılda yüzde 7 büyüme sağladı. Gayri safi milli hasılayı altıya katladı. Sanayi yüzde 75 büyüdü. 200 milyar dolarlık dış borcunu ödedi. TIME dergisi tarafından 2007'de 'Yılın Kişisi' seçildi.

HALK DESTEĞİ
Ülkesinde Tanrı gibi görülüyor. 2007'deki halk desteği yüzde 81'e çıktı ve dünyanın, halkı tarafından en sevilen lideri oldu. Putin'i 'kanlarının son damlasına kadar savunacak' olan Nashi adlı gençlik örgütü var. Seksi pozlarıyla kadınlar arasında hayranı çok.

İNSAN HAKLARI KARNESİ
Notu neredeyse 'sıfır'. Çeçenistan'da güç kullanmaktan çekinmiyor. Hükümetini eleştiren gazeteci Anna Politkovskaya dahil çok sayıda gazeteci ve muhalif ismin öldürülmesine adı karıştı. En büyük muhalifi eski satranç şampiyonu Garry Kasparov birçok kez gözaltına alındı.

HOBİLERİ
Gençliğinde çelimsiz olduğu için judo öğrendi. Hâlâ amatörce yapıyor. Günde 1.5 saat yüzüyor. Tatillerde balığa çıkıyor veya köpeği Koni'yi gezdiriyor.

AİLESİ
Üniversitede tanıştığı eski hostes olan eşi Lyudmila ile 1983'te evlendi. 23 ve 22 yaşlarındaki iki kızı da Rusya'daki Alman Üniversitesi'nde okuyor.

DİNİ İNANCI
Eşinin geçirdiği trafik kazasından sonra dine sarıldı. Yolculukta İncil'i elinden bırakmıyor. Annesinin verdiği ve Kudüs'te kutsattığı haçı çıkarmıyor.

BİLDİĞİ DİLLER
Ajanlık günlerinden ötürü Almancayı iyi konuşuyor. Başkan olduktan sonra İngilizce dersleri aldığı söylense de 'su gibi' İngilizce konuştuğu da söyleniyor.

KİŞİSEL ÖZELLİKLERİ
İçki ve sigara kullanmıyor. Brahms, Mozart ve Çaykovski hayranı. En sevdiği şarkı The Beatles'tan Yesterday. Hayatında hiç e-posta göndermedi. En sevdiği şarap Montrachet.
Haberin fotoğrafları