kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Deniz kenarında sosyalleşmek iyidir.

Google şimdi de chat'e sardı

Kaya GENÇ
Arama motoru Google'ın yenilikleri bitmiyor. Site şimdi de kullanıcıların istedikleri dış görünüme bürünüp sanal ortamda buluşabilecekleri Lively programını kullanıma açtı. Lively'de şimdiden Türklerin açtığı birçok oda var..
İLİŞKİLİ HABERLER
Google şimdi de chat'e sardı
Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, şimdi de kullanıcılarına sanal dünyada arkadaş arama imkanı sunan Lively sitesini tanıttı. Google hesap bilgileriyle ulaşılabilen sistemde üyeler önce kendilerine bir dış görünüş seçiyor, sonra da kendi yarattıkları odalarda veya başkalarının odalarında diğer üyelerle konuşabiliyor. Internet Explorer ve Mozilla Firefox uyumlu sisteme girmek için önce ufak bir program indirmek gerekiyor. Tıpkı büyük ilgi gören, internette hayat simülasyon programı Second Life gibi Google Lively'de de kendine yeten bir dünya yaratılmaya çalışılmış. Odadaki eşyaları hareket ettirmek, etkileşim kurmak, duvarlara yazı yazmak gibi eylemlerin mümkün olduğu Lively dünyasında bulunan televizyonlarda ise 24 saat boyunca YouTube gösteriliyor. Google'ın satın aldığı YouTube sitesindeki video'lara ulaşılabilen sanal dünyada üyeler fotoğraf paylaşımı da yapabiliyor.

AYNI ANDA 20 KİŞİ
El sıkışma, alkışlama, ağlama gibi hareketleri yapabilen karakterleri yönetirken ortamdaki eşyalara çift tıklayarak onlarla neler yapabileceğinizi görebilirsiniz. Çeşitli kamera açılarını kullanarak odalara değişik biçimlerde bakmak, örneğin karakterinizi kuşbakışı görmek mümkün. Ancak Google henüz bu dünyayı karakterinizin gözleriyle görmeniz için bir seçenek yaratmamış. Karakterleri odanın istediğiniz yerine fareyle sürüklüyorsunuz. Pek çok kullanıcı ise klavyenin ok tuşlarıyla karakterlerini hareket ettirmeyi istediklerini Google'a bildirmiş. Mac OS X ve Linux versiyonları da hazırlanma aşamasında olan sistemde bir odada aynı anda 20 kişi bulunabiliyor. Kullanıcılar birbirleriyle konuşurken ekranda konuşma balonları beliriyor ve diyaloğu takip etmenin kolay olması için yeni konuşma balonları hareketli biçimde eskilerinin yanına diziliyor. Duvara Google'ın Picasa fotoğraf sitesinden fotoğraflar asmak ve duvarlarda YouTube video gösterileri yapmak mümkün. Google'ın "Her çalışanımız haftanın bir gününü normalde ilgilendiklerinden farklı bir konu üzerinde çalışarak geçirmelidir" felsefesi çerçevesinde Ninjane Wang isimli mühendis tarafından hazırlanan Lively'nin Second Life'a karşı avantajı, internet tarayıcıları aracılığıyla ulaşılabilir oluşu.
Haberin fotoğrafları