kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ekim ayından önce anayasa değişikliği yok

DAHA önce akademisyenlere anayasa değişikliği paketi hazırlatan AK Parti kapsamlı bir anayasa değişikliğini gündeminden çıkardı. AKP, ekimde anayasa değişikliği konusunda CHP başta olmak üzere partilerle uzlaşma arayacak. Mutabakat sağlanması halinde uzlaşılan maddeler değiştirilecek. Üst düzey bir AKP'li yönetici, "Uzlaşma olmadan yapılacak bir anayasa değişikliğinin olmayacağı son aylarda yaşadığımız olaylarda görülüyor" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan da gerekçeli kararı bekledikten sonra anayasa değişikliği için harekete geçeceklerini açıklamıştı. Muhalefet ise değişikliğin gerekli olduğunu düşünürken, öncelikle "geniş uzlaşma" aranması gerektiğinin altını çiziyor. İşte muhalefetin görüşleri:

* CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay: AKP ilk önce Anayasa Mahkemesi'nin ihtarını iyi değerlendirmeli. Anayasa bir toplumsal sözleşme olacağına göre her partinin içinde yer alacağı bir uzlaşma komisyonunun Meclis'te çalışmasıyla bir anayasa değişikliği çalışması olabilir.

* MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural: Gerekçeli karar bekleniyor. Demek ki ekime kadar değişiklik gündemde değil.

* DTP'li Hasip Kaplan: Anayasa Mahkemesi, anayasa ve siyasi partiler yasasının değiştirilmesinin Meclis'in önünde asil bir görev olarak durduğunu, bunun geciktirilmesinin kendilerini de zora soktuğunu açıkladı.