kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Antalya alev alev yanıyor

Yeni Haber
Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Karabük köyünde dün başlayan ve Serik ilçesine de sıçrayan orman yangını ile Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesindeki orman yangını devam ediyor.

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçeleri devam eden orman yangını, Aspendos Antik Tiyatrosu'nu henüz tehdit etmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın antik tiyatrodaki görevlileri, yangının tiyatro yakınındaki Terziler köyüne yaklaştığı yolunda haber aldıklarını, ancak tiyatro yakınında alev ve duman olmadığını söylediler. Görevliler, turist kafilelerinin her zamanki gibi tiyatro ziyaretlerini sürdürdüklerini, turistlere tiyatro girişi için bilet satışına devam ettiklerini ve ören yerinde her şeyin normal olduğunu söylediler.



JANDARMA KARATAŞ KÖYÜNÜ BOŞALTIYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesi yakınlarındaki Karabük köyünde başlayan ve Serik ilçesine doğru ilerleyen orman yangını devam ediyor.

Jandarma, vatandaşlardan bazı evler ve hayvan barınaklarının yandığı Serik'in Karataş köyünün boşaltılmasını istedi. Jandarma araçlarından yapılan anonsta, alevlerin yeniden Karataş köyüne doğru ilerlediğini belirtilerek, ''Köyü terk edin. Bölgeyi boşaltın. Ana yoldan Sarıabalı köyüne doğru ilerleyin'' uyarısı yapıldı. Jandarma ekipleri, Karataş köyündeki gazetecilere de bir an önce köyü terk etmeleri uyarısında bulundu.

Deniztepesi, Bucakköy, Akbaş köyleriyle çevredeki diğer küçük yerleşim birimlerinde vatandaşların eşyalarını traktör römorkları, kamyon, kamyonet ve bulabildikleri diğer araçlara yüklediklerini ve her an köylerini terk etmek üzere beklemeye başladıkları bildiriliyor.



''HAVA ŞARTLARINA BAĞLI OLARAK DURUM DAKİKA DAKİKA DEĞİŞİYOR''

Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçeleri arasında geniş bir bölgede devam eden orman yangını, zaman zaman yeni bölgelere sıçrayarak devam ediyor.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, hava şartlarının işlerini zorlaştırdığını söyledi. Rüzgarın şiddetli, nem oranının düşük olmasının dezavantaj olduğunu belirten Kurtulmuşlu, şöyle konuştu:

''Hava şartlarına bağlı olarak durum dakika dakika değişiyor. Yarım saat önce iyimserdim ama şimdi yeniden karamsarlığa kapıldım. Çünkü alevler Akbaş köyünün arkasında yeni bir cephe oluşturuyor. Şimdi yeni bir değerlendirme yapıyoruz. Ne yapabileceğimizi tekrar tekrar değerlendiriyoruz.''

Kurtulmuşlu, ekiplerin havadan ve yerden çok yoğun şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini de belirtti.

SARIABALI KÖYÜNDEKİ DURUM


Karataş köyünün boşaltılması üzerine Aspendos Antik Tiyatrosu yakınlarındaki Sarıabalı köyü civarında vatandaşların eşyalarını çeşitli araçlara yükledikleri gözlemlendi.

Çok sayıda vatandaş köyü terk etmeye başlarken, yollarda uzun konvoylar oluştu. Bazı köylüler ise evlerinin önüne çektikleri traktör ve kamyonlara eşyalarını yükleyip, beklemeye başlarken, tedbir amacıyla da yöredeki kanaldan su çektiklerini bildirdiler.

Geniş bir alanda devam eden yangın nedeniyle tarlalar, seralar, hayvan barınakları ve 70'e yakın evin kullanılamaz hale geldiği, hayvanların da telef olduğu belirtildi.

Alevlerin hiç tahmin edilmeyen bir bölgeye de sıçrayabildiğine değinilerek, ''Yangın bölgesinden yüzlerce metre uzaklıktaki tarlaların da yandığı olabiliyor. Alevler bir şekilde uzaklara sirayet ediyor'' denildi.

KAYIP KİŞİLERİN DURUMU

Vali Vekili Hasan Özhan ise akşam saatlerinde yangını kontrol altına almayı umut ettiğini söyledi. Kayboldukları iddia edilen Ali Deniz ve Osman Kahya'nın arandığını ve enkazda cesede rastlanmadığını belirten Özhan, ''Bu kişilerin bir yakının yanına gittiklerini düşünüyoruz'' dedi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ ÜYESİ BİR GRUP, YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA KATILMAK ÜZERE BÖLGEYE HAREKET ETTİ

Antalya'da bir grup sivil toplum örgütü üyesi, Manavgat ve Serik ilçeleri arasında geniş bir bölgede devam eden orman yangınını söndürme çalışmalarına katılmak amacıyla Serik'e hareket etti.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, ormanların yanarak yok olmasının kendilerini çok üzdüğünü, ellerinden gelen yardımı yapmak için yangın bölgesine gideceklerini
söyledi.

Yanlarına yangın söndürme çalışmalarına katılan işçilere dağıtılmak üzere su alan gönüllü vatandaşlar, Muratpaşa Belediyesi tarafından tahsis edilen araçla yangın bölgesine hareket etti.

Bu arada, Serik Belediyesi öncülüğünde bir yardım kampanyası organize edildi. Serik Belediyesi, yangından mağdur olan vatandaşlara iletilmek üzere her türlü kıyafet ve eşya yardımı kabulüne başladı.

''TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN TAKVİYE GELİYOR''

Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan, yangını söndürebilmek amacıyla canla başla çalıştıklarını, ancak rüzgarın ve düşük nem oranının çalışmalarını güçleştirdiğini bildirdi.

Türkiye'nin hemen hemen bütün illerinden yardım gönderildiğini belirten Kaşan, ''Türkiye'nin her yerinden takviye ekipler gelmeye devam ediyor'' dedi.

Recep Kaşan, bölgede çok geniş bir alanda söndürme çalışmalarının sürdüğünü, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden pelikan diye adlandırılan uçakların söndürme çalışmalarına destek amacıyla gönderildiklerini bildirdi.

KIZILAY ÇALIŞIYOR

Kızılay da, bölgede yardıma ihtiyaç duyan vatandaşların tespiti için çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede çadır kuracak, vatandaşlara battaniye ve gıda yardımı dağıtacak Kızılay ekiplerinin planlalamalarının sürdüğü belirtildi.

ANTALYA'DAN VATANDAŞLAR YANGIN BÖLGESİNE GİDECEK

Bu arada, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi, üyeleri ve vatandaşlara çağrıda bulunarak, söndürme çalışmalarına destek olmak amacıyla Antalya'dan otobüs kaldırılacağını duyurdu.

Telefon ve elektronik posta aracılığıyla kısa sürede duyurulmaya çalışılan çağrı metninde, Muratpaşa Belediyesi'nden sağlanan otobüslerle Cumhuriyet Meydanı'ndan hareketle yangın bölgesine gidileceği duyuruldu.

Dernek Başkanı Hediye Gündüz, Orman Bölge Müdürlüğü ile irtibat kurduklarını, yangın bölgesine gidecek vatandaşların bizzat söndürme çalışmalarına katılmayacaklarını, ancak söndürme ekiplerinin her türlü ihtiyaçları için çalışacaklarını söyledi. Gündüz, ''Arkadaşlarımız işçilere yardım edecek. Onların ihtiyaçlarını gidermek için çaba gösterecekler'' dedi.

AKOM'A BAĞLI UÇAKLARIN YANGINA MÜDAHALE EDİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezine (AKOM) bağlı uçakların, Antalya'daki orman yangınına müdahale ettiği bildirildi.

AKOM'dan yapılan açıklamada, AKOM'a bağlı yangın söndürme uçaklarının, İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin bütün bölgelerindeki orman yangınlarına müdahale ettiği belirtildi.

Adana İmamoğlu ilçesi Uluçınar Köyü mevkisinde çıkan orman yangınına müdahale eden uçakların, Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınına da yönlendirildiği kaydedilen açıklamada, uçakların sabah saatlerinden itibaren söndürme çalışması yapan ekiplere destek verdiği, geniş bir alanda etkili olan yangını söndürmek için karadan ve havadan müdahalenin sürdürüldüğü vurgulandı.

Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM uçaklarının, 2,5 ayda 30 orman ve fabrika yangınına müdahale ettiği ve 406 sorti gerçekleştirdiği kaydedildi.

Aynı açıklamada, uçakların bu dönem içinde Sultanbeyli, Başıbüyük, Eceabat, Küçükçekmece, Maltepe, Kartal, Yakuplu, Sazlıdere, Maltepe, Kartal-Aydos, Çatalca, Mersin, Halkalı, Sarıyer, Bilecik, Ballıca, İzmir, Ekinlik Adası, İkitelli, Arnavutköy, Kıyıköy, Çanakkale, Adana ve Antalya'da yangın söndürme çalışmalarına katıldığı bildirildi.

YANGININ ETKİLİ OLDUĞU ALAN

Bu arada, orman yangınının ne kadar alanda etkili olduğuna ilişkin rakamların gerçeği yansıtmayabileceği bildirildi.Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangının 4 bin hektar alanda etkili olduğuna ilişkin iddialara ihtiyatlı yaklaşmak gerektiğine değinerek, şu bilgileri verdiler:

''Yangın geniş bir alanda sürüyor. Ancak bölge çok yoğun duman altında. Alevlerin kapladığı alanı kestirmek çok zor. Bölge engebeli ve derin vadilerin bulunduğu bir alan. Bu nedenle yangının etkisi altına aldığı alanı tahmin edebilmek çok güç. Yangının en az bin hektar alanda etkili olduğunu söylense de, 4 bin hektar rakamını telaffuz etmek şimdilik pek doğru olmaz.''

RÜZGAR DEVAM EDECEK

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, bugün Antalya'da hava sıcaklığının en fazla 39 derece olduğunu belirterek, nem oranının da yüzde 11 civarında seyrettiğini kaydettiler.

Akşam saatlerinde nem oranının yüzde 30-40 civarına yükselmesi beklendiğini ifade eden yetkililer, şu bilgileri verdi:

''Antalya'da kuzeyden 20-25 kilometre hızla esen rüzgarın akşam saatlerinde hızını azaltması bekleniyor. Yarın öğle saatlerine kadar rüzgarın kuzey yönden eseceğini tahmin ediyoruz. Rüzgar, yarın öğle saatlerinden sonra güneyden esmeye başlayacak. Nem oranı ise artacak.''

''RÜZGAR KESİLİR KESİLMEZ, EN ETKİLİ ŞEKİLDE MÜDAHALE EDECEĞİZ''

Antalya Vali Vekili Hasan Özhan, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Karabük köyü yakınlarında başlayan ve Serik ilçesinin beş köyünü etkileyen orman yangınına şiddetli rüzgar nedeniyle müdahalede güçlük çekildiğini bildirdi.

Vali Vekili Özhan, yangının kontrol altına alınamadığını belirterek, ''Çok şiddetli rüzgar var. Ancak Meteoroloji yetkilileri, öğleden sonra rüzgarın kesileceğini bildirdiler. Rüzgar kesilir kesilmez en etkili şekilde müdahale edeceğiz'' dedi.

Hasan Özhan, Ankara'ya kadar olan bölgedeki bir çok il ve ilçeden ekip ve insan takviyesi geldiğini, yeni ekiplere ihtiyaç olmadığını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Bölgede 100 arazöz, çok sayıda iş makinesi, araç gereç var. Şimdilik yeni araç takviyesine ihtiyaç yok. Çünkü bütün yollar dolu. Araçların hareket edecek alanları daralıyor. Çok sayıda ekibimiz var ama rüzgar nedeniyle etkili bir müdahale yapamıyoruz. Çünkü rüzgarın şiddeti büyük. Yangın da sarp yerlerde. Araçların sarp bölgelere ulaşmasında da zorluk yaşanıyor. Rüzgar dönerse, çok daha etkili müdahale edebileceğimizi umuyorum.''

Vali Vekili Özhan, Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesindeki yangının daha dar bir alanda, ancak kanyon içerisinde devam ettiğine değinerek, burada da hava araçlarının söndürme çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

KÖYLER ETKİLENDİ

Serik Kaymakamlığına vekalet eden Vali Yardımcısı Ekrem Uzun da, yangın nedeniyle Karataş köyünün Kumbarlar, Macarlar ve Şerefli, Bucak köyünün Kabaklar, Akbaş köyünün Sarıaçık ve Kızılbük, Deniztepesi köyünün Çeresi ve Sarıabalı köyünün de Uzunöz mahallesindeki bazı evler ve ahırların yandığını bildirdi.

CAN KAYBI YOK

Bu arada, Serik'e bağlı Karataş köyünde iki kişinin kaybolduğuna yönelik iddialar doğrulanmadı. Vali Vekili Hasan Özhan ile Serik Kaymakam Vekili Vali Yardımcısı Ekrem Uzun, can kaybına ilişkin kendilerine bilgi ulaşmadığını, iki kişinin kaybolduğu yolundaki bilginin de doğrulanmadığını söylediler.

''ANTALYA TARİHİNİN EN BÜYÜK ORMAN YANGINI''

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Basın Sözcüsü Aydoğan Türedi, Manavgat'ın Karabük köyü yakınlarında başlayan ve Serik ilçesine bağlı Sarıabalı, Bucak, Deniztepesi ve Karataş köyleri civarına da sıçrayan orman yangınının, ''Antalya tarihinin en büyük ve zarar verici yangını'' olarak niteledi.

Türedi, yangını kontrol altına alabilmek amacıyla çok sayıda helikopter, uçak ve iş makinesinin yanı sıra binlerce kişinin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Türedi, ancak nem oranının düşük, rüzgarın şiddetli ve havanın sıcak olması yüzünden alevlerin geniş bir alana yayıldığını, bölgenin yoğun duman altında olması nedeniyle de, alevlerin hangi istikamete ilerlediğini tespit etmekte güçlük çektiklerini söyledi. Türedi, Antalya'da bugüne kadar çok sayıda büyük orman yangını çıktığını, ancak bu yangının köyleri, hayvan barınaklarını, seraları etkilemesi bakımından, Antalya'da tarihin en büyük ve zarar verici orman yangını olduğunu kaydetti. Teselli edici tek olayın şu ana kadar ölüm ya da yaralanma olayının meydana gelmemiş olması olduğuna değinen Türedi, şu bilgileri verdi:

''Antalya tarihinin en büyük ve zarar verici orman yangınını söndürmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Çok geniş bir alan yoğun duman altında. Yangının 4 bin hektar civarında bir alanda etkili olduğunu düşünüyoruz. Ama bunu söylemek de pek kolay değil. Çünkü yoğun duman alevlerin ne yöne ilerlediğini, hangi bölgelerin etkilendiğini görmemizi engelliyor.

Hava araçları da bir bakıma kör olarak su atıyor. Yer ekiplerimiz de çok geniş bir alanda dağınık vaziyette çalışıyor. Gece köylere duyuru yaptık. Herkes evlerini boşalttı. Hayvanlarını, eşyalarını traktör, kamyonet, kamyon, otomobillere yükleyerek bölgeden uzaklaştılar. Köylerin tahliyesi ekiplerin çalışma yaptığı yollardan yapıldığı için ulaşımda sıkıntı ve karmaşa yaşandı. Yollar kapandı. Ama sabah saatlerinde yangın bölgesine ulaşan yollarda vatandaş kalmadı.''

Türedi, yangının geniş bir alanda devam etmesi dolayısıyla dün akşamdan beri Ankara, Kütahya, Denizli, Afyonkarahisar, Burdur, Isparta, Muğla ve çevredeki ilçelerden çok sayıda arozöz, iş makinesi ve orman işçisinin bölgeye intikal ettirildiğini ve çalışmalara katıldıklarını anlattı.

ANTALYA'DAKİ BÜYÜK YANGINLAR

Türedi, geçmişte Antalya'da çok sayıda büyük orman yangını çıktığını, ancak yerleşim birimlerinin de zarar görmesi bakımından en büyük ve zarar verici yangınların Manavgat'ın Beşkonak beldesi civarında çıktığını kaydetti. Türedi, Beşkonak bölgesinde 1994 ve 2001 yıllarında çıkan orman yangınlarının yanı sıra, Antalya merkez Düzlerçamı mevkisinde 1997 yılında çıkan yangının da büyüklüğü ve zarar vermesi bakımından en akılda kalan yangınlar olduğunu hatırlattı.

OLUMSUZ METEOROLOJİK KOŞULLAR SÜRÜYOR

Bu arada, orman yangınları için risk yaratan meteorolojik koşullar bugün de etkisini sürdürecek. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bugün Antalya'da hava sıcaklığının 40 dereceye ulaşacağını bildirdi. Şu anda nem oranının yüzde 16 olduğunu kaydeden yetkililer, rüzgarın ise gün içinde saatte 30 kilometre hıza kadar ulaşacağını belirtti. Yetkililer, şu anda karayelden esen rüzgarın öğleden sonra lodosa döneceğini ifade ettiler.

(AA)