kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kabinede revizyon beklentisi

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatmama kararının yurt dışındaki yankıları sürüyor.

Prestijli The Economist dergisi, "Yargıçlar bir felaket önledi ve Türkiye'nin AB'ye layık bir aday olabileceğini gösterdi" yorumunu yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararın ardından yaptığı konuşmaya dikkat çekerek, "Bu defa sözlerine bağlı kalacak mı?" diye soran dergi, "Kilit bir test kabinede revizyona gidip gitmeyeceği olacak" diye yazdı.

İngiltere'de yayınlanan The Economist dergisi, son sayısında Anayasa Mahkemesi'nin kararını hem başyazısında hem de bir haber analizinde değerlendi. Dergi başyazısında, "Yargıçlar, bir felaketi önledi ve Türkiye'nin AB'ye layık bir aday olabileceğini gösterdi" yorumunu yaptı.

Anayasa Mahkemesi'nin sonunda "sağduyulu" bir karar verdiğini kaydeden dergi, hem yurt içinde hem yurt dışında davaya karşı bir "konsensüs" bulunduğunu belirterek, "İddianamenin başından beri politikti bu nedenle sık sık Türkiye'nin laik fundamentalistlerinin kalesi olarak görülen mahkemenin, dışındaki görüşlere o kadar hassas olduğunu göstermesi iyi bir işarettir" diye yazdı.

"BUNDAN BÖYLE NELER YAPILMALI?"

The Economist başyazısında bundan böyle yapılması gerekenler üzerinde de durdu. "Türkiye'nin, generalleri dahil, laik kurumlarının AK Parti'yi kabullenmesinin çok arzu edilir olduğu"nu belirten The Economist şöyle devam etti:

"Sayın Erdoğan'ın oluşumu elbette ki ılımlı İslami ve mükemmellikten uzak. Fazla hamilik gösterdi ve Türkiye'nin laiklerinin korkularına duyarsız kaldı. Ancak ehilli bir biçimde ülkeyi yönetti ve demokrasi kurallarına sadık olduğuna ilişkin tüm işaretleri verdi. İnandırıcı muhalefetin yokluğunda daha birkaç yılda hükümette kalması olasıdır."

"ERDOĞAN YENİ ANAYASA İÇİN MUHALEFETLE GÖRÜŞÜN"

İngiliz dergi, Başbakan Erdoğan'ın da mahkeme kararıyla uzlaşması beklentisini dile getirirken de, "Türkiye'nin laik gelenekleri vurabilecek başka yasalara yönelik planlarından vazgeçebilir. Muhalefet ve diğer ilgili taraflarla, 1980 yılındaki darbeden sonra hazırlanan, Türkiye'nin mevcut otoriter anayasanın gözden geçirilmesi ve güncelleştirilmesi için görüşmeleri başlatabilir" diye yazdı.

Erdoğan hükümetinin ekonomiye de eğilmesi gereğinin vurgulandığı başyazıda, AKP'nin ekonomi sicilinin güçlü olduğu ancak bunda elverişli bir dünya ekonomi durumunun etkili olduğu belirtilerek, "Şimdi ise daha zor bir dönem var ve Türkiye, genişleyen cari açığı ve yükselen enflasyonu ile yine kırılgan görülüyor. Daha çok liberalizm, ekonominin dengede tutulmasına yardımcı olur" yorumu yapıldı.

"BATI DAHA ÇOK DESTEK VERSİN"

The Economist, başta AB olmak üzere, Batı'nın da Türkiye'ye daha çok destek vermesini istedi. AB'nin parti kapatma konusunda net bir mesaj vermesinin doğru bir yaklaşım olduğunu belirten dergi, "Şimdi ki mahkeme o adımı atmaktan sakındı, AB, Türkiye'yi daha olumlu bir biçimde cesaretlendirmeli" dedi. Dergi, başyazısına son noktaya koyarken de "Türkiye, Avrupa kulübü üyeliği için neden doğru bir aday olduğunu da gösterdi" ifadesini kullandı.

İngiliz dergisi, Anayasa Mahkemesi'nin kararını da değerlendirdiği haber analizinde ise, kararın Türkiye'ye Mart ayından beri hakim olan kargaşaya son vermeye yardımcı olması gerektiğini belirtti.

"ORDUNUN ELİ"

Birçok kişinin iddianameyi "yargı darbesi" girişimi olarak algıladığının kaydedildiği analizde, "AK Partiye karşı son manevralarda ordunun elinin bulunduğu açık" iddiasında da bulunuldu. "Ancak bu defa Türkiye'nin müdahaleci generallerinin küçük düşürüldüğü"nü de öne süren dergi, AKP'nin daha büyük bir çoğunlukla yeniden seçildiğini, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olduğunu da kaydetti.

Buna karşın The Economist, mahkemenin kararının AKP için "tam bir zafer olmadığı"nı vurgularken de, mahkemenin 11 üyesinden 10'unun partinin laiklik karşıtı faaliyetlerden suçlu olduğu yönünde görüş birliğine vardıklarını, sadece verilecek ceza konusunda farklı düşündüklerini kaydederek, "Karar, partiye, bölücü dini gündemini fazla öne sürmemesi yönünde sert bir uyarı olarak görülmeli" diye yazdı.

Başbakan Erdoğan'ın karar arkasından yaptığı açıklamaya dikkat çeken dergi, seçim sonrası konuşmasını da anımsattıktan sonra, "Bu defa sözlerine bağlı kalacak mı?" sorusunu da sordu. Dergi şöyle devam etti:

"Başbakana yakın kaynaklar yapacağını savunuyorlar. Kilit bir test kabinede revizyona gidip gitmemesi olacak. Laikler diyor ki ilk adım, okul kitaplarına İslam'ı enjekte etmeyi amaçlamakla suçlanan ve başsavcının siyaset yasağı talep ettiği 70 Ak Parti yetkilisi arasında bulunan tartışmalı Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten kurtulmak olmalı. Daha büyük bir test ise, 1980 darbesinden sonra generaller tarafından hazırlanan otoriter bir metin olan anayasanın, yeniden yazılması için yapılabilecek bir çabada muhalefete danışıp danışmayacağı olacak."

(ANKA)