kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Türkiye uçurumun kenarından döndü'

AKP'nin 'kapatılmama' kararını değerlendiren dünya basını, "Karar demokrasinin zaferidir" yorumu yaptı..
* TIMES: Türkiye'nin iktidardaki partiyi yasaklamama kararı demokrasi ve sağduyu için bir zaferdir.

* GUARDIAN: AKP, yargıçların kararına kulak asmalı.

* FINANCIAL TIMES: Mahkeme Türkiye'ye nefes aldırdı. Türkiye'nin başbakanı 'sağ kalmayı' başaranlardan. Bir yıldan kısa bir süre içinde muhalifleri, Erdoğan'ın sağcı, piyasa yanlısı, sosyal olarak muhafazakâr hükümetini iktidardan uzaklaştırmaya çalıştı. Ve her defasında da başarısız oldu.

* INDEPENDENT: Türkiye'nin en yüksek mahkemesi, az bir farkla iktidardaki partiyi yasaklamayı reddederek ülkeyi uçurumun kenarından geri çekti.

* NEW YORK TIMES: Mahkeme kararı, genel olarak sayın Erdoğan ve Türk demokrasisi için bir zafer olarak görülse de, mahkeme, 'öldürücü olmayan' bir ceza getirerek frene bastı.

* WASHINGTON POST: Türkiye'de iktidar, laiklerin meydan okumasından sağ çıktı. Türkiye'nin en yüksek mahkemesi, Başbakan Tayyip Erdoğan'a sınırlı bir zafer sağlayarak ve Türklerin, hükümetin laik niteliğini koruma girişimini boşuna çıkartarak, kökleri İslam'da olan iktidardaki partiyi yasaklamama kararını aldı.

* WASHINGTON TIMES: Türkiye'nin en yüksek mahkemesi, çok az bir farkla iktidardaki partinin, İslamcı faaliyetleri nedeniyle kapatılmasını talep eden iddianameyi reddederek, NATO müttefikini felce uğratan ve aylarca devam eden kargaşaya son verdi.

* FRANKFURTER RUNDSCHAU: Karar, beraat anlamına gelmiyor. Yoksa hazine yardımı kesilmezdi. Başbakan, seçim zaferinin sarhoşluğuyla, dikkatini daha fazla üzerine kaydırdığı dini ajandasını gündeme taşıyamayacak.

* ALLGEMEINE ZEITUNG: Son seçimleri açık farkla kazanmış bir partinin kapatılması seçmen iradesinin hiçe sayılması olurdu. Dinin sosyal hayattaki ağırlığının saptanmasında Türk toplumunu uzun ve zahmet dolu tartışmalar bekliyor.

* LIBERATION: Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin 11 yargıcı, AK Parti'ye net bir uyarı yaptı.

* LE MONDE: Anayasa Mahkemesi, "laiklik karşıtı faaliyetlerle" suçlanan Adalet ve Kalkınma Partisi hakkındaki kapatma kararını geri çevirdi. Bu karar (AB) için iyi bir haberdir. DIŞ HABERLER