kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Dr. Nihat Kaya

Dans aslında seks mi?

ESRA TÜZÜN
10.02.2008
İyi dans edenler, iyi mi sevişirler? Bu konuyu iki ünlü uzman Psikiyat Nihat Kaya ve Cinsel Tıp Derneği Başkanı Dr. Cem Keçe kendi açılarından tartıştı..
Dr. Nihat Kaya:
Dans ancak sekse davettir, seks gibi zevk vermez. İyi dans eden kişiler seks hayatında son derece başarısız olabilir.

Dans aslında seks mi?

Dans ne kadar ateşli olursa olsun seks değildir; belki bir ön hazırlık olarak algılanabilir. Dansta çiftlerin birbirlerine karşı tensel teması çok olursa, kişilerin o anki hormonal durumu, libido durumuna bağlı olarak daha sonra aralarında bir kıvılcım olabilir.

İyi dans eden, iyi seks yapabilir mi?
Zannetmiyorum. Dansa da bir sanat olarak bakarsak şunu bilmek lazım; bazen sanatçılar aşırı seksüel dürtülerini ortaya koymak için sanat yaparlar bazen de aseksüelliklerini bastırabilmek için. Çok iyi dans eden biri de seks hayatında çok başarılı ya da tamamen başarısız olabilir. Dans, seks potansiyelini göstermez.

Çok kötü dans eden, seks hayatında da başarısız mıdır?
Danstaki o ritim, kıvraklık seks yaşamında da olabilir diye bir ön kabulümüz vardır. Bu kısmen doğrudur ama yüzde 100 doğru değildir. Çok seksi görünen kadın ve erkek tipleri vardır ama bunların çoğu yatakta çok kötüdür.

Dans etmek aslında sekse çağrı mı?
Bazen olabilir. Dansa göre de değişir ama tensel temasın çok yoğun olduğu danslar seksüel arzuları kamçılayabilir.

Birlikte son derece seksi dans eden çiftlerin, birbirine karşı hiçbir şey hissetmemesi mümkün mü?
Onların o anki libido seviyesine bakar. Amaç gösteri ise bir şey hissetmeyebilirler. Ama dans eden çiftlerin o an hormonları da canlıysa, ona eşlik ediyorsa, cinsel açıdan istekli insanlarsa, o anda tabii ki yakın temas seks çağrısı olabilir.

Çiftlerin birbirine kıskançlık nedeniyle 'dans yasağı' koymasını normal mi karşılamak gerekir?
Bunu çiftlere bırakmak gerek. Ancak yasak konuluyorsa her iki tarafın da karşı cinsle dans etmemesi önemlidir. Ama bir tarafa yasak, diğer tarafa değilse bu doğru olmaz.
Dr. Cem Keçe:
Dans, insanlara seks kadar zevk verebilir. İyi dans eden insanlar genellikle seks hayatlarında da son derece aktiftirler.

Dans aslında seks mi?
Kiminle yaptığınıza, hangi ortamda yaptığınıza ve hangi duyguyla yaptığınıza göre değişir. Sevdiğiniz biriyle dans ediyorsanız bu seks kadar haz verebilir. Tango 'aşkın dansıdır' denir ya, tango yaparken ruhunuzu verirseniz seks kadar zevk alabilirsiniz.

İyi dans eden, iyi seks yapabilir mi?
Böyle bir bilimsel veri yok ama insanlar arasında bir beklenti, hatta önyargı var. Klinik deneyimlerim gösteriyor ki bu kehanet kendini doğruluyor. İyi dans eden kişiler genelde seks hayatında da başarılı oluyor.

Çok kötü dans eden, seks hayatında da başarısız mıdır?
Hayır bir insan kötü dans etse de cinsel hayatında son derece başarılı olabilir. Kötü dans, seks açısından bir kriter olamaz. Yanılmamak gerek.

Dans etmek aslında sekse çağrı mı?
Dans sekse davettir. Dokunma seksin yüzde 90'ı demektir. Dans da dokunma odaklı bir eylemdir, bir çağrı olarak kabul edilir.

Birlikte son derece seksi dans eden çiftlerin, birbirine karşı hiçbir şey hissetmemesi mümkün mü?
Dans eden kişiler çok profesyonel değillerse yakın temasta bulundukları halde bir şey hissetmemeleri pek mümkün değildir. Uyum içinde dans ediyorlarsa, beden ve ruh bütünlüğünü sağlamışlardır. Sekste de bu önemlidir.

Çiftlerin birbirine kıskançlık nedeniyle 'dans yasağı' koymasını normal mi karşılamak gerekir?
Kıskançlık iki nedenden ortaya çıkar: Güvensizlik ve aşırı sevgi. Dans konusundaki bu yaptırım, aşırı sevgi kökenli bir kıskançlıktır. Bence çiftlerin uyumu için kıskançlığın bu boyutu normal karşılanabilir.
Haberin fotoğrafları