kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hemingway sağlığa zararlı mı?

10.02.2008
Hemingway, Kafka gibi yazarların kitaplarını sigara paketi biçiminde basan tasarım kuruluşu TankBooks'u dava eden British American Tobacco, şirketin yayımladığı Klimanjaro'nun Dağları kitabının Lucky Strike sigaralarının paketine çok benzediğini iddia etti..
Kamuya açık bütün kapalı mekânlarda sigara içilmesine yasak getiren düzenleme, pek çok Avrupa ülkesinden sonra Türkiye'de de tiryakilerle devleti karşı karşıya getirdi. Filmlerden, tiyatro sahnelerinden ve hatta dizilerden sigara içen karakterler büyük bir hızla silinirken, İngiltere'de Tank isimli tasarım şirketi, bu sürece tanıklık edenleri şaşırtan bir iş yaptı. Franz Kafka, Joseph Conrad, Lev Tolstoy gibi yazarların kitaplarını sigara paketi biçiminde yeniden tasarlayarak piyasaya süren şirket, bu 'koleksiyona' da 'Nefesinizi Kesecek Hikâyeler' başlığını uygun gördü. Londra'daki çeşitli kitapçılarda ve ünlü Design Museum'da (Tasarım Müzesi) bulunabilen bu kitaplar, geçtiğimiz yılın temmuz ayında, pub ve lokantalarda sigara yasağının başlamasıyla aynı günlerde piyasaya çıkmıştı. Tasarım dergilerinin çok tuttuğu kitaplar, Noel döneminde hediyelik eşya olarak da büyük ilgi görmüştü. Ancak ölümcül akciğer kanserine, iktidarsızlığa, kan basıncının düşmesine, damar tıkanmasına ve daha pek çok hastalık ve sağlık sorununa sebep olan birçok sigara markasının üreticisi olan British American Tobacco, basılan kitaplar arasında yer alan Hemingway'in Klimanjaro'nun Dağları eserinin tasarım olarak kendi ürettiği Lucky Strike'a çok benzediğini iddia etti. Dev tütün şirketi, Hemingway'le Lucky Strike arasında bağlantı kurulmasının British American Tobacco'yu kötü etkileyeceğini söyledi, Londra'daki Baker & McKenzie hukuk şirketi aracılığıyla Tank'i mahkemeye verdi.

MAKSAT KİTAP SEVGİSİ
Avukatlar, beyaz bir fon üzerine dikdörtgen bir şekil ve kutunun üst kısmında dairesel bir şekille ince şerit kullanılmasının Lucky Strike markasının diğer sigaralardan ayırt edilmesini sağlayan şekilsel özellikler olduğunu söylüyor. Bu şekilde tütün şirketiyle Hemingway arasında bir bağlantı varmış gibi bir izlenim oluşmasından da korktuklarını belirttikleri iddianameye tepki veren Tank tasarımcısı Masoud Golsorkhi, "Sigara paketi şeklinde kitapların iyi bir fikir olduğunu düşündük," diyor. "Sigara paketi gibi hep yanınızda taşıyabileceğiniz kitapların normal kitaplara iyi bir alternatif olacağını düşündük. Paketi hazırlamak da çok eğlenceliydi." Tank şirketi, edebiyata ilgi duymayan pek çok kişiyi sigara paketi şeklinde kitaplarla, kitapların büyülü dünyasına sokabileceklerini iddia ediyor. "En azından bu kitapların sağlığınıza zararı yok," diyen ünlü moda tasarımcısı Sör Paul Smith, sigara paketi şeklinde basılan kitapları çok sevdiğini söylüyor. Tütün şirketinin iddialarına cevap veren Tank yetkilileri, yaptıkları açıklamada, halkın bir Hemingway kitabını sigara paketiyle karıştırmalarının pek de mümkün olmadığını dile getirdi.
Haberin fotoğrafları