kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Plastik kahve pişiricilerine yasak

Yeni Haber
Kaynama suyuna doğrudan elektrik akımı geçiren plastik mini kahve pişiricileri piyasadan toplanarak imha edilecek, üretici ya da ithalatçılarına 25 bin YTL'ye varan tutarlarda ceza kesilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, standartlara aykırı özellikler taşıyan plastik kahve pişiricilerinin can güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini belirterek, yurttaşları bu ürünleri kullanmamaları konusunda uyardı.

Bakan Çağlayan yaptığı açıklamada, plastik kahve pişiricilerinin piyasaya sunumunun yasaklandığını, var olanların da toplanarak imha edileceğini bildirdi. Kendilerine gelen şikayetler üzerine plastik kahve pişiricileriyle ilgili bir denetim başlattıklarını bildiren Çağlayan, AB Hızlı Bilgi İletişim Sistemi RAPEX'in de plastik mini kahve pişiricilerinin temel tasarım itibariyle elektrik şoku riski taşıdığı için satış yasağı talimatı, tüketicilerden geri çekme ve ürün toplama duyurusu yaptığını aktardı.

Çağlayan, bu gelişmeler üzerine derhal harekete geçerek 10 büyük il müdürlüğünce bu ürünlerden marka farkı gözetmeksizin toplanan numunelerin TSE tarafından test ve deneylere tabi tutulduğunu ve standartlara uygun olmadıklarının saptandığını bildirdi.

Söz konusu plastik kahve pişiricilerinin Türkiye çapında, marka gözetmeksizin piyasaya arzının yasaklanması, 81 sanayi ve ticaret il müdürlüğünce piyasadan toplatılması ve toplanan ürünlerin imha edilmesi kararlarının alındığını bildiren çağlayan, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için üretici, satıcı ve sağlayıcılar tarafından plastik mini kahve pişiricilerinin piyasaya arz edilmemesi, tüketicilerin de can kaybına yol açacak düzeyde risk taşıyan bu ürünleri satın almamaları daha önce aldıkları ürünleri kullanmamaları gerekmektedir."

25 BİN YTL'YE KADAR CEZA VAR

Bakan Çağlayan, alınan karar çerçevesinde, üreticisi ya da ithalatçısı belli olan ürünlerde, üretici ya da ithalatçıya, piyasaya sürdüğü ürün miktarına göre 10 bin YTL ile 25 bin YTL arasında ceza kesileceğini ve ürünlere el konulacağını bildirdi.

Çağlayan, alınan bu kararın genellikle ucuz fiyata satılan ve kaçak üretimle gerçekleştirilen plastik ürünleri kapsadığını, elektrik akımını kaynama suyuna vermeyen, su ile elektrod arasında yalıtım bulunan ve ketle olarak adlandırılan su ısıtıcıların yasak kapsamında bulunmadığını kaydetti.

(ANKA)