kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Daniel Lotero-Kolombiya

Katliamı durdurmak için çizdiler

NESLİHAN TUNÇ
İnternet mizah dergisi Don Quichotte'un yaratıcısı Erdoğan Karayel, dünyadaki bütün çizerleri fok katliamını çizgilerle protesto etmeye davet ediyor..
Her yıl Kanada hükümetince yinelenen yavru fok cinayetleri bu yıl da yüzbinlerce fokun telef olmasına yol açtı. 29 Mart-4 Nisan 2008 tarihinde, sözde ekolojik düzeni koruma adına, 'Av Turizmi' adı altında Kanada Hükümeti'nin izni ile başlayan 'Fok Avı Turizmi'nde gerçekleşen katliamın ilk bölümünde öldürülen, çoğu 12 günlük olan küçük fokların sayısı yüzbinlere ulaştı. 12 Nisan 2008 tarihinde başlayan katliamın ikinci bölümünde ise 320 gemi ile Newfoundland bölgesine giden binlerce fok avcısı, Kanadalı yetkililer tarafından belirlenen 350 bin fok kürkü kotasına erişebilmek amacıyla katliamlara devam etti. Böylece 2003-2008 yılları arasında yok edilen fokların sayısı yaklaşık bir milyonu buldu. Dünyada büyük tepkilere yol açan bu vahşet, uluslararası kurum ve kuruluşlarca yıllardan beri gösteriler ve çeşitli etkinliklerle kınanmasına karşın Kanada hükümetinin duyarsızlığı devam ediyor. Kafalarına sopa ve çekiçlerle vurularak önce sersemletilen ve 'kürkleri zarar görmesin' diye daha ölmeden, canlı canlı derileri yüzülen bebek foklara, şimdi de dünya karikatürcüleri çizgileriyle destek veriyor. İnternet mizah dergisi Don Quichotte'un yaratıcısı Erdoğan Karayel, dünyadaki amatör-profesyonel bütün çizerleri bu vahşeti çizgilerle protesto etmeye davet ediyor. Amaçları Kanada hükümetine bu insanlık dışı katliama karşı çizerlerin tepkisini iletmek ve bunu uluslararası bir sergiye dönüştürmek.

"SEYİRCİ KALAMAZDIK"
Uluslararası bir platforma taşımak istedikleri projeleri hakkında Don Quichotte Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Karayel, şu bilgileri veriyor: "Don Quichotte dergisi dünyada nerede haksızlık ve yanlış uygulama varsa, onu çizgileştirmeye yönelik neredeyse 24 saat canlı yayın yapan bir sanal mizah dergisidir. Dünyada olup biten herhangi bir olayı en kısa zamanda çeşitli ülkelerde yaşayan yaklaşık 1500 karikatürcünün çizgisel tepkilerinin sergilendiği bir yayın organı haline getirmek elbette kolay olmadı. Bunun için dört senedir geceli, gündüzlü çalışıyorum. Bugüne kadar dünya gündemini meşgul eden birçok konuyu çizgilere döktük ve sergileştirdik." Her yıl yinelenen fok katliamına da seyirci kalamadıklarını belirten Karayel, "Geçtiğimiz aylarda yüzbinlerce fokun öldürülmesiyle son bulan av dönemi sonrası böyle bir serginin kaçınılmaz olduğunu düşündüm," diyor ve ekliyor: "Bu düşüncemi dünya karikatürcüleriyle paylaşma kararı aldım. Bir ay gibi oldukça kısa bir sürede internet yoluyla yaptığımız çalışmada, şu anda yüz karikatürün oluşmasına sadece iki karikatür kaldı. Bu sayı yüze geldiğinde sergimizi uluslararası platforma açacağız. Hayvan haklarını koruyan, savunan her ülkeden sivil toplum kuruluşlarına bu sergiyi bedava vereceğiz. Telif ve kullanım haklarını bu kurumlara bağışlamayı düşünüyoruz. 30'un üzerindeki ülkeden gelen karikatürlerdeki mesajların Kanada hükümetine ulaşması ve bu konuda fokların lehine bir karar alınmasında pay sahibi olabilmek en büyük idealimiz." www.donquichotte.at
Haberin fotoğrafları