kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul'un kablosuz internet rehberi

Kaya GENÇ
İstanbul'da kablosuz internet (Wi-Fi) hizmetini kullanmak için seçenekler artıyor. Beyoğlu, Sultanahmet, Beşiktaş, Nişantaşı gibi semtlerde pek çok kablosuz internet noktası var. Ancak dizüstünüzle internetsiz kalmamak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz..
Dizüstü bilgisayarınızın pilini şarj ettiniz, çantanıza koyup dışarı çıktınız; bir yerde kahve içip internete girmek, Skype programıyla görüntülü konuşma yapmak, akşamki film için rezervasyon yaptırıp YouTube'dan yeni bir klip seyretmeyi istiyorsunuz. Acaba dış dünyada internete bağlanma şansınız nedir? Bunu araştırmak için yollara düştük, kahve üstüne kahve içip İstanbul sokaklarını arşınladık.

TTNET'İN 'HOTSPOT'LARI
Kablosuz internet vericileri, 'hotspot' olarak adlandırılıyor. TTNET'in Türkiye çapında 1010 kablosuz internet noktası var. İstanbul'da Ali Sami Yen Stadyumu, Ataköy Marina, Atatürk Havalimanı, Bayrampaşa, Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampusü, Carousel, Dolmabahçe Sarayı, Eyüp Pierre Loti tepesi, Haliç Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Perpa İş Merkezi, bütün KFC, McDonald's, Pizza Hut, Özsüt, Starbucks şubeleri ve İDO şehir işletmeleri hatlarının bütün adreslerinde ve daha pek çok adreste (tam listeyi www.ttnet.net.tr adresinde bulmak mümkün) TTNET'in internet hizmeti var. Buraların yakınındaki mekânlarda da TTNET erişimi sağlanabiliyor.

BEYOĞLU BELEDİYESİ
Eğer İstiklal Caddesi'ndeyseniz, dizüstü bilgisayarınız Beyoğlu Belediyesi isimli bir hotspot'un uygun olduğunu söyleyecek. Bu başarılı internet hizmeti sayesinde sınırsız ve ücretsiz olarak internete bağlanmak mümkün. Yapmanız gereken tek şey, hizmetin üyelik formunu doldurmak, bir e-posta adresi girmek ve tanınan beş dakikalık süre içinde gönderilen e-posta'daki bağlantıyı takip etmek.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

Profilo Alışveriş Merkezi'nin danışmasında kayıt yaptırarak burada sınırsız internet hizmetinden faydalanabilirsiniz. Akmerkez'in foodcourt'unda da sınırsız internet imkânı bulunuyor. Metro City'de Koç.net, ücretsiz ve sınırsız internet servisi veriyor. Kanyon'da merkezi internet hizmeti yok, oturduğunuz kahve veya lokantada yoksa, internete bağlanamıyorsunuz. Astoria'da ise kablosuz internet hizmeti yok, ancak 'pek yakında' kablosuz internet hizmetinin verileceği söyleniyor.

KAHVECİLERDE İNTERNET

KAHVE DÜNYASI
Kahve Dünyası'nın Türkiye çapındaki bütün şubelerinde kablosuz internet ücretsiz ve sınırsız olarak müşterilere sunuluyor.
GLORIA JEANS
Geçtiğimiz mayıs ayına dek TTNET'le anlaşması bulunan Gloria Jeans'de internet bütün şubelerde ücretsiz ve sınırsız.
STARBUCKS
Starbucks'ın bütün şubeleri, TTNET aracılığıyla internet hizmeti sunuyor. Bunun dışında kahve şirketi ücretsiz internet imkânı vermiyor, müşterilerin kredi kartı kullanarak TTNET'ten kontör almaları gerekiyor.

FAST-FOOD'CULARDA DURUM
MC DONALD'S
TTNET hizmeti var, ama ücretsiz internet yok.
PIZZA HUT
TTNET'le ortaklığı olan pizzacıda internet ücretli.
SCHLOTZSKY'S
Bütün şubelerinde sınırsız ve ücretsiz internet imkânı var.

TTNET WI-FI: HER YERDE AMA PAHALI

* Konuyla ilgili dikkat çeken ilk şey, TTNET'in bir reklam unsuru olarak kullandığı kablosuz internet servisinin pek çok kısıtlama içermesi. Öncelikle, dışarıya çıkmadan önce hazırlık yapmanız, internet hizmet numaranızı faturadan öğrenip bir yere not etmeniz gerekiyor. Oldukça uzun ve hatırlaması pek çok fani için imkânsız olan numarayı (ve kullanıcı adıyla şifresini) girmeyene, kablosuz internet yok. Ayrıca, internet üyelik paketinize göre, kablosuz internete TTNET kota koymuş.

* Şayet ayda 29 YTL verip 4 GB'lık internet paketini alan yüz binlerce insandan biriyseniz, bir ay boyunca yalnızca 30 dakika (yani 1800 saniye) boyunca internete bağlanma hakkına sahipsiniz. Diğer paketlerde ise aylık kablosuz internet hakkı, yalnızca 180 dakika. Bu da şu demek: Üç defa, birer saat internet kullandığınızda aylık hakkınız bitiyor.

* Bundan sonrası için, aylık 30 saatlik TTNET paketine 82.3 YTL, haftalık 5 saatlik pakete 20.5 YTL, günlük iki buçuk saatlik pakete 12 YTL, 1 saatlik pakete 6 YTL, yarım saatlik pakete ise 3.5 YTL ödemek gerekiyor. İşin püf noktası ise, aylık paketi 30 gün içinde, haftalığı yedi gün ve günlüğü de 24 saat içinde kullanmak.
Haberin fotoğrafları