kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Oyunda, 16. yüzyılda yaşanan isyanlar işleniyor.

Pir Sultan Abdal sahnede

MÜJGÂN HALİS
Sivas Katliamı'nın 15. yıldönümünde Anadolu Meydan Sahnesi, Susmayan Nefes Pir Sultan Abdal oyunuyla, 16. yüzyılın halk kahramanı ve ozanını bir kez daha anımsatıyor..
"Ey gönül bülbülleri, mihmanlar hoşgeldiniz. Hak zikreden dilleri, mihmanlar hoşgeldiniz." Böyle başlıyor Destan Ana söze ve unutulmaya yüz tutanların destanlarını sakladığı sandığından çıkarıyor Pir Sultan Abdal'ın destanı. "Oyunumuzda tarihin tozlu sayfalarında unutulmuş, unutturulmaya yüz tutmuş destanları anlatırız. Anlatırız ki sömürüye karşı duranlar, özgürlüğe nefes verenler, darağaçların ilmiğinden günümüze bakarken unutulmasınlar. Hep hatırlansınlar, insanlığın bu utanç veren karanlık yüzüne aydınlık ışığını yakalım diye." 16. yüzyılda söylediği deyişler ve zulme karşı direnişiyle bir halk kahramanına dönüşen Banazlı Haydar'ın Pir Sultan'a dönüşmesinin hikâyesi, Anadolu Meydan Sahnesi tarafından Susmayan Nefes Pir Sultan Abdal oyunuyla sahneye aktarıldı. Aytekin Özen'in yazıp yönettiği oyunda Destan Ana'yı müzisyen Leyla Ünver canlandırmış. Pir Sultan Abdal rolünü ise Onur Soyal üstlenmiş. Leyla Ünver'in Destan Ana karakterinin yanı sıra Pir Sultan'ın deyişlerini seslendirdiği oyun, nisan ayından beri İstanbul'un çeşitli sahnelerinde izleyiciyle buluştu. Uygulanan yanlış siyasetle, kardeşin kardeşe kırdırıldığı, ağır vergiler altında halkın yokluğa ve yoksulluğa itildiği, acımasızca sömürüldüğü yıllar. Sömürüye karşı duranlar, hakkını arayanlar, zindanlarda işkenceler görüyor sonra da kendilerini idam sehpalarında buluyordu.

GERÇEK BİR KARAKTER
Destan Ana bunu anlatarak başlıyor hikâyeye ve Banazlı Haydar'ın bir halk kahramanına dönüşmesinin öyküsünü izliyoruz hep beraber. Osmanlı Gizli Tarihinde Pir Sultan Abdal kitabını kaynak alarak yazılan oyun, birçok tarihi çelişkiye de açıklık getiriyor. Birkaç tane Pir Sultan olduğu tartışmalarına son veren kitabın Pir Sultan'ı altı boş bir kahraman olmaktan çıkarıp, bir karakter haline dönüştürdüğünü anlatan Leyla Ünver, "Oyunda insan yanını öne çıkardık," diyor. Pir Sultan'ı salt ozan kimliğiyle değil, birçok ayaklanmanın içinde yer alan mücadeleci kimliğiyle de anlattıklarını söyleyen Aytekin Özen de, o dönem çok komik bir vergilendirme sistemi olduğunu ve bunun halkı isyan etme noktasına getirdiğini anımsatıyor: "Bekârsan neden bekârsın vergisi, evlenirsen neden evlendin vergisi, ahırdan hayvanını kaçırınca neden kaçırdın vergisi gibi birçok keyfi vergiler alınıyordu ve halk bunun altında eziliyordu." Söylediği nefeslerle halkı, davasına inandıran ve köylüleri inançla birbirine bağlayan Pir Sultan'ın darağacında biten öyküsü, 4-5 Temmuz tarihlerinde Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. 2 Temmuz 1993'teki gerçekleşen Sivas Katliamı'nın anısına sahnelenen oyunun proje danışmanları arasında araştırmacı ve yazar Lütfi Kaleli, halkbilimci Ali Haydar Avcı, şair Ataol Behramoğlu, gazeteci- yazar Miyase İlknur, Karacaahmet Derneği Başkanı Muharrem Ercan ile semah öğretmenleri Mehmet Aydoğmuş ve Kamber Şimşek yer alıyor.
Haberin fotoğrafları