kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Katy Perry'nin Ur So Gay şarkısı, Madonna'nın favorisi.

Pop müziğin Perry kızının sırrı ne?

Derleyen: Kaya GENÇ
İLİŞKİLİ HABERLER
Pop müziğin Perry kızının sırrı ne?
Katy Perry için "Gece kulüplerinin yıldızı Lily Allen, Avril Lavigne ve Alanis Morissette'in çok özel bir karışımı," diyorlar. 25 Ekim 1984 günü Santa Barbara'da doğan Perry, dini bütün bir Hıristiyan ailede yetişti. Ona seküler (yani dini kültüre dahil olmayan) müzikler dinletilmiyor, ailesi İncil dışında kızının hiçbir kitapla ilişkisi olsun istemiyordu. Ama yıllar sonra Perry kendini Alanis Morissette ve Freddie Mercury'e adadı; özellikle de Queen'in yaptığı müziklere hayran kaldı. Bir yandan dini müziğe ilgisi de sürüyordu. Dindar kesime hitap eden ilk albümünü 2001 yılında yayınladı, ama burada Katy Hudson ismini kullanmıştı. Perry'nin Hıristiyan müzikleri yapan birinden şu şarkının sözlerini yazan sanatçıya dönüşümü oldukça şaşırtıcı: "Böyle tasarlamamıştım / Niyetim bu değildi / Sonra elimde içkim, cesaretlendim / Kaybettim kendimi / Alışık olduğum bir şey değil / Sırf seni denemek istedim / Seni merak ettim / İlgimi çektin... / Bir kızı öptüm ve hoşuma gitti / Vişne tadındaydı dudaklarındaki krem / Sırf merakımdan bir kız öptüm / Umarım erkek arkadaşım bir şey demez / Yanlış iş yaptım gibi geldi / En doğrusunu yapmışım gibi de hissettim / Tabii demek değildir ki âşığım bu gece / Ama öptüm işte bir kız ve hoşuma gitti..." (I Kissed a Girl) Perry artık pop müzik alanında şarkı söylemek istiyordu ve Alanis Morissette'in 1995 yılında listeleri alt üst eden Jagged Little Pill albümüne söz yazıp prodüktörlük yapan Glen Ballard'la birlikte çalışmaya başlamıştı.

AVRIL'İN İZİNDE
Avril Lavigne, Shakira, Korn gibi isimlerle çalışan prodüktör ve Grammy ödüllü şarkı sözü yazarı Matrix de Perry'ye yol gösterdi. Birlikte ortak bir albüm yapma planları vardı, ancak 2004 yılında Blender dergisi Perry'yi 'geleceğin büyük yıldızı' ilan edince Matrix'le birlikte Sony Records için hazırladıkları albüm projesi rafa kalktı. Perry tek başına daha başarılı olacağını hesap etmişti, Columbia ile 2007'de anlaşma yaptı. 2007'de çıkan ilk single'ı Ur So Gay, internette büyük tartışmalar yarattı. Ne de olsa Perry şarkıda şöyle diyordu: "Umarım kendini H&M'den aldığın boyun bağınla asarsın / Mozart dinleyip asılırken / Paso L.A. hakkında atıp tutuyorsun / Keşke yağmur altında Hemingway okusaymışım da / Aman bir de et de yemiyorsun, elektrikli arabalara biniyorsun / İçin dışın indie rock olmuş oğlum, sanat mı sandın bunu / Güneş sütü sürmeden alimallah geberir gidersin / Öylesine gay'sin ki ve hem de hoşlanmıyorsun erkeklerden / Hayır hoşlanmıyorsun onlardan / Kendimden çok makyaj yapan biriyle olduğuma inanamıyorum / Çok mutsuz görünüyorsun iyisi mi al bir happy meal / Sıskanın da tekisin, büyük boy yap şu mönüyü / Aman ne nazik adamım diye dolaş ortada / Sonra bir bakıyorum için bomboşmuş / Keşke adam gibi davransan bana". Şarkıyı dinleyip daha sonra çıkan klibi de görenler arasında Perry'nin eşcinsellere hakaret ettiğini söyleyenler de vardı, onun çok yetenekli bir şarkı sözü yazarı olduğunu belirtip övgüler düzenler de... Allmusic sitesinde çıkan eleştiride söz yazarlığı Morissette'inkiyle karşılaştırılıyor, "Emo metroseksüel sevgilisine kendisini H&M'den aldığı boyun bağıyla asmasını söylediği kısım, onun detaylara olan ilgisini gösteriyor," deniliyordu.

GAY DÜŞMANI MI?
Ancak bir yandan da bütün bunların Katy'nin aldığı Hıristiyan eğitimle bastırmaya çalıştığı ün hırsına hizmet ettiği, onun büyümemiş bir çocuk, dikkat çekmek isteyen orta karar bir şarkıcı olduğunu da söyleyenler vardı. Bunlara karşın hayran kitlesi genişledi ve geçtiğimiz hafta çıkan ilk albümü One of the Boys, Perry'nin yetenekli bir genç olduğunu kanıtladı. Üstelik I Kissed a Girl şarkısı onun gay düşmanı olmaktan çok eşcinselliğe merak duyan biri olduğunu da gösteriyor. Şimdilerde turnede olan sanatçı, albümünün tanıtımına katkıda bulunacağını düşündüğü için Yalan Rüzgârı dizisinde ufak bir rol de aldı. Ama zaten Madonna bir radyo kanalına "Bu aralar en sevdiğim şarkı Ur So Gay," dediğinde başka reklama ihtiyaç duymayacağını söyleyenler olmuştu. Pop müzik listelerinde bir numaraya oturan albümüyle şimdi herkes Katy Perry'nin olay yaratacak yeni kliplerini ve şarkılarını bekliyor.
Haberin fotoğrafları