kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Maganda kurşunu komisyon gündeminde

Yeni Haber
A Milli Futbol Takımı'nın dün İsviçre'de, Almanya ile oynadığı yarı final maçını kaybederek turnuvaya veda etmesi Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin de gündemindeydi. Komisyon üyesi milletvekilleri maç sonucunu "şampiyon olmayı bekliyorduk, iyi oynadık, elendik ama milli takım gönülleri feth etti" şeklinde değerlendirdiler. Komisyon özellikle milli maç sonrasında sık sık yaşanan "maganda kurşunu"nu gündemine alırken, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Türkiye'nin "Teksas"a döndüğünü belirterek silah toplama kampanyası yapılmasını önerdi. Ersin, "bütün silahlar toplatılsın" dedi. DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, "toplumsal barış projesini hep birlikte hayata geçirmeliyiz" derken CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de "gerekli takibatın yeterince yapılmadığı kanaatindeyim" diye konuştu.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, "maganda kurşunu"na karşı yapılması gerekenler, Tekirdağ 1 ve 2 No'lu Ceza İnfaz Kurumları ve Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumu İnceleme Raporu, Sincan 1 Nolu ve Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu, Kalecik Açık Ceza İnfaz Kurumu İnceleme Raporu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yabancılar Misafirhanesi'ne yapılan ziyarete ilişkin inceleme raporunu görüşmek üzere toplandı. Toplantının gündemine ilişkin bilgi veren Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, A Milli Futbol Takımı'nın dün İsviçre'de Almanya'ya karşı güzel bir maç çıkardığını belirterek "Hepimiz, Milli Takım'la övünüyoruz. Yenmek de var, yenilmek de. Futbolcularımız başları dik olarak turnuvadan ayrılıyorlar. Almanya'da bulunan Türk toplumu için her iki sonuç da bir kazançtı." dedi. Üskül, konuşmasında, kutlamalarda silah kullanımına da değinerek, "edindiğimiz bilgiye göre, dünkü maçtan sonra maganda kurşunu duyulmadı. Sevinçten de kederden de olsa, silah sıkarak, sevincimizi, kederimizi ortaya koymak son derece gereksiz. Sevincimizi, kederimizi silahsız ortaya koyacak bir toplum olduk diye düşünüyorum" dedi. Üskül, bir soru üzerine silah kullanmayı olumlu bulmadığını belirtirken "hayatımın hiçbir döneminde silahım olmadı" dedi. Üskül toplantıda, kutlamalarda silah kullanımı konusunda idareye önerecekleri konuları da gözden geçireceklerini bildirdi.

"KAPATMA DAVASIYLA İLGİLİ HOLLANDALI YETKİLİLERİN NABZINI YOKLAMADIK"


Üskül, komisyon olarak Hollanda'da yapılan temaslar hakkında da bilgi verdi. Basında, Hollanda ziyaretine ilişkin yer alan haberlerin bir bölümünün gerçekdışı olduğunu kaydeden Üskül, "AKP milletvekilleri, Hollandalı yetkililerin, kapatma davasıyla ilgili nabzını yoklamamıştır. Görüşmelerimizde bunu gündeme getirmedik, bu yönde sorulan sorulara sadece hukuki bilgi vermekle yetindik" dedi.

"ŞARTLA SALIVERMEYLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ HAZIRLIYORUZ"

Üskül, komisyon olarak şartla salıvermeyle ilgili kanun teklifi hazırladıklarını da bildirdi. Ceza İnfaz Kanununa göre, şartla salıvermeden yararlanmanın belli koşulları olduğunu ifade eden Üskül, "hükümlü olması, iyi hal ve benzeri koşulları var. Ancak bir kişi hükümlü duruma gelmemişse, hükümlülüğü konusunda Yargıtay karar vermemişse şartla salıvermeden yararlanamıyor. Bu haksızlığa ve eşitsizliğe yol açıyor. Bu sakıncayı ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılması için yasa teklifi vereceğiz" dedi.

CHP'Lİ ERSİN'DEN SİLAHLARI TOPLAMA KAMPANYASI YAPALIM ÖNERİSİ


Komisyon toplantısı öncesinde ise milletvekilleri gazetecilerin milli maç ve kutlamalarda silah kullanımına ilişkin sorularını yanıtladılar. Milletvekilleri, A Milli Futbol Takımı'nın Almanya karşısında çok iyi oynadığını belirterek "şampiyon olmayı bekliyorduk, çok iyi oynadık ama elendik.Milli takim gönülleri feth etti" görüşünü dile getirdiler. Maganda kurşununa yönelik sorulara ise AKP Denizli Milletvekili Mithat Ekici "Medeni toplumlarda böyle şeyler olmaz. En güzel yöntem eğitimdir" dedi. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, kutlamalarda silah kullanımında ölümlerin ve yaralanmaların olmasına rağmen gerekli takibatın yapılmadığını söyledi. DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise "Hep birlikte silahsız, ateşsiz bir toplum yaratalım. Bu ancak demokrasiyle olur. Toplumsal barış projesini hep birlikte hayata geçirmeliyiz." diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ise magandalığın meslek haline geldiğini belirterek "ruhsatlı ruhsatsız çok fazla silah var. Bu olumsuzluğa karşı ciddi önlemler gerekiyor. Genel silah toplama kampanyası lazım. Büyük bir silah toplama operasyonunun mutlaka yapılması lazım. İnsanlar öfkeli, işsizlik var. Ya kendine ya çevresine zarar veriyor. Türkiye Teksas'a döndü. Kimse kimsenin yüzüne bakamıyor, silahı çeker vurur diye." diye konuştu. Ersin bir soru üzerine 1988 yılından bu yana silahının olduğunu ancak hiç kullanmadığını kaydetti.

(ANKA)