kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Deniz Baykal - Yorgo Papandreu

'Sosyal demokrat değilsin demeyin'

ŞENOL ATEŞ / ANKARA
Sosyalist Enternasyonal'de CHP'nin eleştirileceğini öğrenen Baykal, Başkan Papandreu'ya "Bu girişimi engelleyin yoksa gelmem" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Sosyal demokrat değilsin demeyin'
Almanya, Fransa ve İsveç'in 30 Haziran-2 Temmuz'da Atina'da yapılacak Sosyalist Enternasyonal toplantısında "CHP sosyal demokrat değil" diyerek CHP'ye yükleneceğinin ortaya çıkması kriz yarattı. CHP lideri Baykal, "Böyle bir durumda toplantıya katılmam" resti çekti. Toplantıya kısa bir süre kalmasına rağmen Baykal'ın programının belirlenmemesi ve CHP liderinin geziye onay vermemesi krizi ortaya çıkardı. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Baykal, Almanya, Fransa ve İsveç'in "CHP sosyal demokrat parti değil. Uyarılsın" diye önerge vereceğini öğrenince, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'i Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu ile görüşmesi için Atina'ya gönderdi.

BASKI VE TEHDİT
Baykal, Öymen aracılığı ile "Bizim içeride yürüttüğümüz politikalarımıza bu denli karışılması doğru değil. Bu kadar baskı ve tehdidi kabul etmiyoruz. Söz ve eylemlerimizi sosyal demokrasi karşıtıymış gibi göstermek büyük haksızlık" dedi ve "Başkan olarak bu girişimi önlemezseniz toplantıya gelmem" resti çekti. Aynı zamanda Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı olan Baykal'ın programını netleştirmemesinin nedeninin de Papandreu'dan gelecek haberi beklemesi olarak ifade edildi.

AKP KULİS YAPIYOR
Baykal'ın aracı olarak Atina'ya gönderdiği Onur Öymen, "Parti olarak bizim yaptığımız yanlış bir şey yok. Türkiye'de laikliği ve demokrasiyi savunuyoruz. Eleştirilere anında yanıt veririz" dedi. Öymen, şöyle konuştu: "Sosyalist Enternasyonal ile ilişkilerimizi bozmak için AKP'nin kulis yürüttüğünü biliyoruz. İç politikayı yurt dışına taşıyorlar. 'Türkiye-AB ilişkilerini bozan CHP' diyorlar. Avrupa'ya gidip 'bunlar sosyal demokrat değil' diyorlar. Halbuki bizim sıkıntımız bazı sosyal demokrat partilerin tutumlarından kaynaklanıyor. Kimi 'Ermeni soykırımı', kimi 'Kıbrıs' diyor. Türkiye'nin çıkarları dışında görüş bildiriyorlar."