kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kapatma davasının Ağustos başında biteceğini düşünüyorum"

Yeni Haber
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AKP hakkında açılan kapatma davasının Temmuz'un son haftasında biteceği beklentisine karşın, kendisinin davanın Ağustos ayının başlarında sonuçlanacağı düşüncesinde olduğunu söyledi.

AKP hakkında açılan kapatma davasında Anayasa Mahkemesi'nde, 1 Temmuz'da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya sözlü açıklama yapacak, 3 Temmuz'da da AKP sözlü savunma yapacak. Dosya bu aşamadan sonra raportöre verilecek ve raportörün raporunu hazırlamasının ardından ise mahkeme karar için toplanacak.

Reuters'ın kapatma davasına ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, "Sonuç konusunda kaygılı mısınız?" sorusuna, "Hayır, hiç kaygılı değilim, çok rahatız. 10 aydır ben bakanlıkta bakanlığın sorunlarını engellerini nasıl aşarım diye çalışmışım. Diğer bakanlıklar da öyle. Sayın başbakanla yoğunluğundan görüşmeye vakit bulamıyoruz. Ülke için çok şey yaptık. Ülke için çok şey yapanların bu ve benzeri kararlardan etkilenmeleri söz konusu değil" karşılığını verdi.

Siyasi konjonktür ve kapatma davası süreci konusunda "Bir kere AKP olarak biz sürecin bir an önce tamamlanmasından yanayız. Biz bir an önce bu sürecin bitmesini istiyoruz" diyen Çelik, şöyle konuştu:

"Çünkü bu süreçten her gün Türkiye'nin kaybettiğini çok rahat bir şekilde görmek mümkün. Mart ayına kadar olan süreçte global düzeyde olan makro krizin Türkiye ekonomisine ve Dünya ekonomisine yansımaları ortada. Ama Mart'tan sonra Türkiye bunu çok daha ağır hissetmeye başladı; o da içerdeki siyasi gelişmelerdir. Dolayısıyla bir çok alanda dengelerin bozulmaya yüz tuttuğu görülüyor."

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye kazanacaksa, Bizim olup olmamamız hiç önemli değildir. Çünkü Türkiye'nin kazanması çok önemli" sözlerini hatırlatan Çelik, "Bunu özellikle siyasi anlamda söylüyorum, kendilerini halkın içinde var edemeyen güdük siyasetçilerin çareyi ara rejim formüllerinde arıyor olmaları da demokrasi adına son derece üzücüdür. Türkiye bu süreci tamamlamalı, Türkiye için yararlı ne olacaksa Türkiye o yolları tercih etmeli. Burada partiler, şahıslar çok önemli değil" dedi.

Kapatma kararı çıkması durumunda yeni hükümet ve erken seçim olasılığı konularında ise Çelik şunları söyledi:

"Türkiye'de demokrasi, cumhuriyet, laiklik ve cumhuriyetin temel ilkeleri ile kesinlikle bir sorunun olmadığı düşüncesindeyim. Türkiye'de cumhuriyetle ve cumhuriyetin değerleriyle, cumhuriyetin kazanımlarıyla ve anayasanın değişmez ilkeleriyle sorunu olan sadece çok marjinal bazı kesimlerdir. Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değildir; hükümetin bünyesinde böyle bir şey söz konusu değildir. Bu konu artık Türkiye'de siyasi manevra malzemesi olmaktan çıkarılmadılar. Ana sorun burada yatmaktadır. Bu sorun olmadığına ve bu kaygıyı biz taşımadığımıza göre Türkiye'nin, cumhuriyetin ilelebet yaşaması konusunda bir birliktelik olduğuna göre, mahkemeden çıkacak olan kararın olumsuz olacağı şeklindeki bir düşünceyi gündemimize almayı ben şahsen uygun bulmuyorum.

"Her şeye rağmen, iktidar partisine kapatma davası açıldığına göre kapanacaktır düşüncesi de var. O zaman da, Türkiye'de bu sorunları yaşamayan, yaşatmayan iktidar varken, bu sorunlar var diye bu sonuca gidilirse, Türkiye'nin geleceğine dönük hesapları da başkalarının yapması gerekiyor o zaman."

Daha önce siyasi partilerin kapatıldığına, siyasi liderlerin idam edildiğine, ancak bunlardan bir yarar sağlanamadığına işaret eden Çelik, "Ben, siyasiler başta olmak üzere her kesimin Türkiye'nin yararına dönük işler yapmasından yanayım. Çünkü başka Türkiye yok. Bunu bir iktidar mücadelesine dönüştürmek, sen olma ben olacağım gibi algılanmasına dönüştürmek doğru değil" dedi.

REUTERS