kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fransız Senatosu tarihi hatadan döndü

BELKIS KILIÇKAYA PARİS
Fransa Senatosu, Meclis'in onayladığı doğrudan Türkiye'yi hedef alan, AB üyeliğinin onayının referandumla yapılmasını zorunlu hale getiren anayasa maddesini reddetti.....
İşte Meclis'in geçirdiği, Senato'nun ise reddettiği madde:

"Nüfusu, AB nüfusunun toplamının yüzde 5'inden fazla olan ülkelerin üyeliğinin onayı için referandum şarttır''

Fransa Senatosu Türkiye'yi hedef alan "mecburi referandum şartına" 297'ye karşı 7 oyla "hayır" dedi. Senato Başkanı Christian Poncelet'nin yönettigi oturumda senatörler, ulusal Meclis'te 48 milletvekilinin desteğiyle kabul edilen anayasa maddesiyle ilgili değişikliği reddetti. Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde kabul edilen yasaya göre Fransa'da bütün yeni Avrupa Birliği (AB) üyeliklerinin onayı için referandum şartı getirilmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hükümeti 2005'te kabul edilen bu anayasa maddesinin değişmesini ve yeni üyelik onayında kullanılacak yola cumhurbaşkanının karar vermesini istedi.

MECLİS'TE EKLENDİ
Geçtiğimiz ay sonunda meclise Sarkozy hükümetinin istediği diğer anayasal değişliklerle birlikte referandum onay maddesi de geldi. Ancak Meclis'te onun yerine 48 milletvekilinin desteğiyle "Nüfusu, AB nüfusunun toplamının yüzde 5'inden fazla olan ülkelerin üyeliğinin onayı için referandum şarttır" maddesini kabul etti.

'SKANDAL MADDE'
Geçen hafta Senato Hukuk İşleri ve Dışişleri komisyonları, değişikliğin reddedilmesini istedi. Senato dün Sarkozy'nin hükümetin referandum kararını cumhurbaşkanının insiyatifine bırakan teklifi kabul etmiş oldu. Tekrar ulusal Meclis'e görüşülecek bu madde Fransa'da adeta Meclis ve Senato arasında ping pong topuna dönüştü. Yeşiller Partisi'nden Alima Boumedienne-Thiery, "Türkiye'nin üyeliğinin yanında ya da karşısında olunabilir. Bu madde skandal" diye konuştu.