kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cildinizin lekelenmesine izin vermemek elinizde

Dr. Yasemin Fatih Amato
Cilt lekeleri az veya çok herkesi uğraştırır. Birçok cilt düzensizliği gibi lekeler de çoğunlukla deri hafızasında saklanan eski güneş hasarlarıdır. Ve tabii hormonlar, alınan ilaçlar, akne izleri, hatta parfümler damlaya damlaya göl olur misali lekelerin artmasına yol açarlar. İnanın güneşin şakası yok. Çiller, lekeler, zamansız yaşlanma, cildin morarması, kılcal damar çatlamaları, varisler, siyah noktalar hatta katarakt oluşumunda en büyük etken güneştir. Cilt rengi ne kadar beyaz olursa, güneşten o kadar çabuk ve şiddetli bir şekilde etkilenir. Esmerler biraz daha dayanıklıdır ama zenciler bile önünde sonunda güneş hasarlarından paylarını alır. SPF (Sun protection factor) yani 'güneşten koruma faktörü' adı verilen ürünler bu süreyi uzatır. Bu nedenle her tip cilde güneşten koruyucu sürmek gerekir. Suya girerseniz veya terlerseniz eğer mutlaka kremlerinizi yenilemelisiniz.

Parfümlere dikkat
Parfümler cildimizin güneşe karşı hassasiyetini arttırır. Özellikle yaz aylarında, boyun bölgesine parfüm sürmeyin. Boyun ve göğüste lekeleri olan bayanları incelediğimizde, bunların birçoğunun parfüm sürüp güneşe çıkmış olduklarını görürüz.

Güneş ve ilaçlar
Doğum kontrol ilaçları başta olmak üzere bazı ilaçlar ışığa karşı aşırı duyarlılığa neden olur. Foto alerjik reaksiyonların en yaygın nedeni ilaçlar, krem ve losyonlardaki kimyevi maddelerdir. UV ışınları bu maddelerin yapısını değiştirir ve cildin alerjik tepkiler göstermesine yol açar. Bilindiği kadarı ile ışığa karşı hassasiyete yol açabilen, 150'den fazla ilaç çeşidi vardır. Bunların çoğu eczanelerde reçetesiz satılan ilaçlardır. Doğum kontrol ilaçları, antidepresanlar, antihistaminikler, hemen hemen tüm hormon ilaçları, Retin-A, antidiyabetik ilaçlar, yüksek tansiyon ve kalp ritmi ilaçları, kanser tedavisi ilaçları, idrar söktürücüler, tetrasiklin ailesinden antibiyotikler, sulfonamidler, suni tatlandırıcılar ve lokal antiseptik merhemler vb. Cildinizin direncini arttırmak için güneşten korunun, bol su için, sebze ve meyve yemeye özen gösterin. Ayrıca A,C,E vitaminleri ve selenyum gibi cilt dostu vitaminler alarak cildin kendini korumasına yardımcı olun.