kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fethullah Gülen

Beraati kesinleşti

Ersan ATAR ANKARA
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 7 yıldır süren Fethullah Gülen davasında "terör örgütü oluşturmak ve yönetmekten" verilen beraat kararını dün onayladı..
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, AK Parti iddianamesinde yer alması nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de yakından ilgilendiren Fethullah Gülen davasında "terör örgütü oluşturmak" tan verilen beraat kararına karşı Yargıtay Başsavcılığı'nın yaptığı itirazı yetki yönünden reddetti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Gülen'in 7 yıldır devam eden davasında son kararı verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen'in "terör örgütü oluşturmak ve yönetmek" suçundan yapılan yargılama sonrasındaki beraat kararının kaldırılmasını istemişti. Başsavcılık, Gülen'in "şeriat devleti kurmak amacıyla çete oluşturduğunun belirlenmesini, bu suçun da zamanaşımına uğradığı için davanın ortadan kaldırılmasını" istemişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın talebini sadece "yetki" yönünden inceledi ve 7'ye karşı 16 oyla reddetti. Genel Kurul'daki, daha sonra yazılacak gerekçeye de yansıyan müzakereler sırasında şu şekilde özetlenen görüş kabul edildi: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin 'terör örgütü oluşturmak' suçlamasıyla yapılan yargılama sonunda verdiği beraat kararının kaldırılmasını isteme hakkı vardır. Ancak Başsavcılık, baştan sona bir yargılama yapılmadan suçun niteliğinin 'terör örgütü oluşturmak'tan, 'suç örgütü (çete) oluşturma'ya dönüştürülmesini istemektedir. Yargıtay Başsavcılığı'nın bu yönde bir itiraz yetkisi yoktur."

ÖRGÜT DEĞİL AMA...
Genel Kurul, "Gülen'in, terör örgütü oluşturmadığı" yönündeki kararı kesinleştirmiş oldu. Ancak Başsavcılığın, "şeriat devleti kurmak amacıyla suç örgütü meydana getirdiği" iddiasını incelemedi. Yargıtay Başsavcılığı veya başka bir kişinin yapacağı suç duyurusu sonunda Gülen hakkında "çete oluşturmak" suçundan dava açılmasının önü açık bırakıldı. Yurtdışına çıkış yasağı konulmayan Gülen hakkında bir gıyabi tutuklama kararı da bulunmuyordu.