kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yüzmek serinletir ve özgüveni artırır

Neslihan TUNÇ
14.06.2008
Okullar tatil oldu. Yaz sıcakları bastırdı. Şimdi yüzme öğrenmenin tam zamanı... Bu spor dalı çocukların hem sağlıklı olmasını sağlıyor hem de özgüvenlerini artırıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yüzmek serinletir ve özgüveni artırır
Çocukları derslerden, ödevlerden uzak, eğlenceli ve rahat bir üç ay bekliyor. Yaz tatili denince de akla hemen yüzme geliyor. Yüzme, çocukların gelişiminde bedensel ve zihinsel anlamda son derece olumlu etkilere sahip bir spor. Özel İstanbul Çevre Okulları Yüzme Antrenörü Abdullah Aydın, yüzmenin çocukların bedensel gelişimlerinin yanı sıra, denge becerilerinin ve hareket koordinasyonunun gelişimi açısından son derece faydalı bir spor olduğunu söylüyor. Aydın, yüzme eğitmeni eşliğinde yüzmeye başlamak için en ideal dönemin, altı-yedi yaşları olduğunu belirtiyor: "Ancak daha küçük yaşlarda da mesela üç-dört yaşlarında, anne ve baba eşliğinde suya alışma çalışmaları yapılabilir. Çocuk, ileriki dönemde yüzme eğitmeni eşliğinde eğitime başladığında, bunun çok büyük faydasını görecektir. Ancak çocuklarda sportif becerilerin kazanılması açısından; algılama ve uygulama yetilerinin ve bedensel gelişimin en uygun olduğu yaşlar altı-yedi yaşlarıdır." Peki bir çocuğun yüzmeyi öğrenmesi ne kadar zaman alır? Abdullah Aydın, yüzme eğitiminde öğrenmenin aynı zamanda kişisel becerilerin gelişimiyle de ilgili olduğu görüşünde: "Çocuk, genellikle 8-10 saatlik çalışma süresinde, suda durabilme yeteneğini kazanır. Bu aşamadan sonra alacağı eğitimlerle, yüzme tekniklerini sırasıyla öğrenmeye başlar. Az önce de ifade ettiğim gibi yüzme eğitiminde öğrenme kişisel becerilerin gelişimiyle ilgili olmakla birlikte, çocuklarda bu süre ortalama 10-12 saat olarak tanımlanabilir. Bu süre sonunda altı-yedi yaşlarında bir çocuk yüzme becerisini kazanmış olur."

SUYU SEVDİRMEK ÖNEMLİ
Ancak kimi çocuklar yüzmeye çok ilgi duyarken kimileri ailelerin zoruyla eğitim alıyor. "Her çocuk yüzmeyi sevebilir mi? İstemeyen bir çocuğu yüzmeye zorlamak ne kadar doğru?" diye sorduğumuz Abdullah Aydın, her çocuğun mutlaka yüzme eğitimine alınması gerektiğini belirtiyor: "Evet, kimi çocukların özellikle küçük yaşlarda sudan korktuğu ya da hoşlanmadığı doğrudur. Burada ailelerin yapması gereken şey; suyu sevmeyen, suya alışmakta zorluk çeken çocuklarını, banyoda, havuzda ya da deniz kıyısında oyunlarla suya alıştırmak ve çocuğun suyu sevmesine yardımcı olmaktır. Bu tür uygulamalarla çocukların bir süre sonra suya alıştıkları ve korkularını yendikleri görülür. Bu süreç çocuğun ileriki yaşlarda alacağı yüzme eğitimine başlangıç için aynı zamanda bir altyapı oluşturur. Ancak anne-baba alıştırmalarında ya da bir eğitmen tarafından yürütülen yüzme çalışmalarında çocuk hiçbir şekilde zorlanmamalı, onun yerine suyu sevmesi ve alışması için sürekli cesaretlendirilmelidir."