kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Önce soğuk bira, ardından sıcak sake

Japonya'da kimse kendi kadehini doldurmaz..
- İçki durumu nedir? En çok sake mi içiliyor?
- Tıpkı bizim meyhanelere benzeyen 'izakaya' dedikleri yerler var. 15-20 kişi toplanıp bira ve sake içerler. Soğuk bira ve sıcak sake. Bir yudum biradan alırlar, bir yudum sakeden.

- Japonya'da kendi kadehini doldurmak da hoş karşılanmazmış...
- Evet ama bu sırf meyhanelerde değil her yerde geçerli. Bir Fransız restoranında da olsanız, şarap da içiyor olsanız kendi kadehiniz bitince kendiniz doldurmazsınız. Mutlaka başkası sizin kadehinizin bittiğini fark edecek ve o dolduracak, bunun aksi olmaz.

- Karaoke barlar tüm dünyada bir trend haline geldi. Çıkış noktası ise Japonya. Orada karaoke çılgınlığı ne durumda?
- Japonların milli eğlencesi diyebiliriz. Japonya'da şirket olarak eğlenmek çok önemlidir. Her işyeri haftada minimum iki kez karaoke gecesi yapar. Orada gösterdiğiniz performans da çok önemlidir. Bu yüzden herkes antrenman yapar. Hemen her evde karaoke makinesi vardır. Yoksa bile her mahallede mutlaka bir karaoke bar vardır. Tıpkı otel gibi bir resepsiyon vardır. Beş kişilik, 10 kişilik odalardan istediğinizi tutar ve oda servisinden yemek sipariş edersiniz. Sonra da sabaha kadar orada yemek yiyip şarkı söylersiniz.

- Bir de canlı orkestraların olduğu karaoke barlar varmış...
- Evet artık makine olayı da kesmiyor. Direkt canlı orkestra önünde şarkı söylüyorlar. Davul, bas-gitar falan her şey hazır bulunuyor. İnanılmaz da bir repertuar. Çıkıyorsun, "Ben Aerosmith'ten Crazy'i söylemek istiyorum," diyorsun. Başlıyorlar çalmaya. Rock yıldızı gibi şarkı söylüyorsun. Bu yakında tüm dünyaya yayılacak bir trend.

- Dünyada başka ne trendler var? Barlardaki eğlence anlayışı nereye kayıyor?
- Benim uzaktan gözlemlediğim kadarıyla canlı müziğin inanılmaz bir yükselişi var. Nereye giderseniz gidin canlı müzik yapan barlar tercih meselesi. İnternetle birlikte dünya ufaldı. Londra'daki, New York'taki müziği her yerde dinleyebiliyorsunuz. Ama canlı müzik olunca iş değişiyor.