kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tesisatçı mı lazımdı?

Yeni Haber
Başarıyla fırlatıldıktan sonra dün geç saatlerde Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetlenen uzay mekiği Discovery'nin komutanı, UUİ'ye, mürettebat ile şakalaşarak giriş yaptı.

Discovery'nin komutanı Mark Kelly, mekiğin istasyona kenetlenmesinden sonra istasyon ile aralarındaki kapağı açtığında, "tesisatçı mı lazım" diye seslendi.Mekik, Japon laboratuvarının yanı sıra, istasyona 2 hafta önce bozulan tuvaletin onarımı için gerekli pompayı da taşıdı. UUİ'de günlerdir sıkıntı çekilmesine neden olan tuvalet sorununun, yeni pompanın takılmasıyla aşılabileceği ümit ediliyor.

Bu arada, mekik ile istasyonda görev yapacak yeni astronotlar da UUİ'ye ulaştı.Mart ayından bu yana istasyonda bulunan astronot Garrett Reisman'ın yerine gelen ve 6 ay boyunca UUİ'de kalacak olan astronot Gregory Chamitoff, yeni evini çok sevdi. Chamitoff, "Garrett, güzel bir evin var. Tanrım, çok güzel" sözleriyle
beğenisini dile getirdi. İki astronot daha sonra kucaklaştılar. Kelly'nin komutasındaki Discovery'de, 6 astronot bulunuyor. Astronotlar, UUİ'deki 3 kişilik ekiple beraber istasyona şimdiye dek eklenecek en büyük modül olan, 1 milyar dolarlık Japonya'nın bilimsel laboratuvarı Kibo'nun yerleştirilmesi için de çalışacak.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Discovery uzay mekiğinin fırlatılışı sırasında, fırlatma rampasında hasar oluştuğunu, ancak bunun Discovery için herhangi bir tehlike yaratmadığını açıklamıştı.