kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aileler çocuklarına nasıl destek vermeli?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.05.2008
Ekol Psikolojik&Pedagojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi Başkanı Pedagog Ebru Erdoğan, sınava sayılı günler kala ailelere tavsiyelerde bulundu:
* 'Sınavı kazanamazsa çocuğumun geleceği ne olur?' tarzındaki söylemler, çocuklar tarafından mutlaka duyulur. Bu da onlardaki kaygının bir doz daha artmasına sebebiyet verir.
* Çocuğunuzun yaşadığı olayları ancak onunla empati kurarak anlayabilirsiniz. Olabildiğince empati kurmaya çalışın. Onun neler hissettiğini ve olayları nasıl algıladığını düşünün.
* Ders çalışması konusunda ısrarcı olmayın. Bu; derslere daha da soğuk bakmasına neden olabilir. Derslerinden uzaklaştığını anladığınızda, onunla, yargılamadan yalnızca konuşun. Gerekirse uzmanlardan destek alın.
* Çocuğunuza, onunla gurur duyduğunuzu söyleyin. Onu çalışmalarından ötürü takdir edin. Sonucunda başarısızlık da yaşansa, o süreçteki emeklerin takdir edilmesi her birey için önem teşkil eder.
* Çocuğunuzla yalnız dersler ve sınav hakkında değil, farklı konularda da sohbet edin.
* Asla ''Ben sana söylemiştim!'' demeyin. Bu, çocuğunuzla sizin aranızda bir çekişmeye yol açar.
* Çocuğunuza ait sorumlulukları siz üstlenmeyin. Formunu doldurmayın, eşyalarını onun yerine hazırlamayın. Bu; onu size bağımlı kılar.
* Sınav günü giydiği kıyafeti, yaptığı makyajı asla eleştirmeyin. Bırakın kendini nasıl rahat hissediyorsa, öyle giyinsin.
* Sınavı kazanamasa da, sizin için önemli olanın kendisi olduğunu vurgulayın. Bunun gerçekliğini ona, ifadenizle ve ses tonunuzla hissettirin.