kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İlköğretimde sınıf tekrarı son seçenek

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, karne öncesi bütün okullara gönderdiği genelgede "Sınıf tekrarı başarı getirmiyor, son seçenek olarak uygulayın" dedi..
Ortaöğretimde sınıfta kalmayı zorlaştıran yönetmelik değişikliğiyle ilgili çalışma sürerken, ilköğretimde öğretmenlerin sınıf tekrarı kararını zorlaştıracak bir genelge yayınlandı. İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, sınıf tekrarı kararının, "çocuk için en iyi seçenek olması halinde" verilmesini istedi. 13 Haziran'da verilecek karne öncesi bütün okullara gönderilen genelgede, ilköğretimin, öğrencilerin derslerdeki başarısızlığına bakılarak elenecekleri bir dönem değil, öğrencilerin ilgi ve yetenek ölçüsünde yetiştirildikleri bir dönem olarak değerlendirildiği hatırlatıldı.

'DAHA BAŞARISIZ OLUYORLAR'
Çocukların başarısı değerlendirilirken öğrencilerin sahip oldukları yetenekler, kişilik özellikleri, bedensel, duygusal ve toplumsal gelişim düzeyleri, genel sağlık durumları ve içinde bulundukları aile ortamı gibi okul başarısını etkileyen bireysel ve çevresel öğelerin göz önünde bulundurulması istenerek şöyle denildi: "Sınıf tekrarının öğrencinin başarısı üzerinde etkileri incelendiğinde, öğrencilerin aynı sınıfı ikinci kez tekrar etmelerinin geçici bir iyileşme sağladığı, ancak sınıf tekrar eden bu çocukların düşük başarı ortalamasıyla bir üst sınıfa geçen arkadaşlarından daha da başarısız oldukları görülmektedir. Diğer taraftan başarısız öğrenciler için eksik öğrenmelerin telafisinde programın sarmallık özelliği destek sağlayabilir. Bütün bu gerçeklikler dikkate alınarak sınıf tekrarı kararının çocuk için en iyi seçenek olması durumunda verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir." İlköğretim Genel Müdürlüğü yetkilileri genelgeye karşın son kararı öğretmenlerin vereceğini belirtti. Yetkililer geçtiğimiz dönemde bazı yıllarda da benzer genelgeler yayınlandığını açıkladılar.