kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kitap, yazar Gülfer Akkaya tarafından yayına hazırlandı.

Kadın mücadelesinde bir dönem aydınlandı

Türkiye kadın hareketi tarihinde önemli bir yer tutan Demokratik Kadın Derneği (DKD), ilk kez ayrıntılı bir incelemeye konu oldu..
Türkiye'deki kadın hareketinde önemli kilometre taşlarından birini oluşturan Demokratik Kadın Derneği (DKD), ilk kez geniş kapsamlı bir araştırmaya konu oldu. Çeşitli sosyalist siyasi oluşumlardan kadınların bir araya gelerek kurdukları dernek, 1987-1992 yılları arasında faaliyet göstermiş ve bugünkü kadın hareketine önemli bir miras bırakmıştı. Yazar Gülfer Akkaya, Fitne Fücur Kitaplığı'ndan çıkan "Unutulmasın diye... Demokratik Kadın Derneği" adlı 224 sayfalık kitapta kurucu, yönetici ve aktif üyelerle yapılan röportajlar, döneme ait fotoğraflar ve derneğin mahkeme kararıyla 'dernekler kanununa muhalefetten' kapatılmasına ilişkin mahkeme belgelerinden faydalanarak, Türkiye'de kadın hareketi tarihinin şimdiye kadar çok araştırılmamış önemli bir bileşenine ışık tutuyor. Kitap ayrıca, belirtilen dönemde DKD'nin faaliyetleri paralelinde, kadınların farklı görüşlere rağmen ortak politikalar üretebilme yönündeki çabalara da şahitlik ediyor.

"BİR DÖNEMİ ANLAMAK İÇİN"
DKD'yi kadın hareketinin unutulan geçmişi olarak tanımlayan, oysa derneğin bugün ve gelecekte feministler ile soldaki kadınlar arasındaki ilişkiyi anlamak açısından son derece kıymetli deneyimler içerdiğini belirten Akkaya, kendisini bu kitabı yazmaya iten nedenleri ise şu şekilde özetliyor: "Unutulmak üzere olan Demokratik Kadın Derneği deneyiminin gün yüzüne çıkartılması, Türkiye kadın hareketi tarihindeki önemli bir boşluğu doldurmuş olması bakımından da önemli. Yazılı kadın tarihine katkıda bulunan kitabın bir dönemi anlamak açısından önemli bir kaynak olma özelliği taşıyacağını düşünüyorum."
Haberin fotoğrafları