kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Gemi güvertesi, yemyeºil bir park gibi...

Adanızla beraber gezebilirsiniz

17.05.2008
Artık deniz üzerinde kelimenin tam anlamıyla 'yaşamak' mümkün. Bir İtalyan yat firması sahibinin fikri olan 'Wally Island' adlı yüzen adayı satın alan, üzerinde spor yapabilir ya da sevdiği bir bitkiyi yetiştirebileceği bir toprak parçasına sahip olabilir..
Teknelerin gitgide büyüdüğü günümüzde, mega yatların ardından sahneyi giga yatlar alıyor. WallyIsland, giga yatların arasında en büyüğü değil fakat en ilginçlerinden... Çünkü WallyIsland'da bu boy yatlarda rastlanan sinema, spa, fitness salonu, kütüphane gibi mekânların yanı sıra kendinize ait 'toprak parçanızı' da yanınıza alabiliyorsunuz. Böylece isterseniz yıllarca bir limana uğramadan denizde bir yaşam kurabiliyorsunuz. Naviga dergisinin mayıs sayısında Ayşe Bakış imzalı habere göre; WallyIsland, konfor ile rahatlığın bir yaşam biçimi haline geldiği, bağımsız, denizci özellikleriyle dikkat çeken bir yat yaratma fikriyle ortaya çıkmış. Bir malikanedeki her şeyi ve daha fazlasını onda bulmak mümkün. Üstelik bu malikane ile uzun süre yakıt ikmali yapmadan en sevdiğiniz yerleri gezebilirsiniz.

TENİS KORTU BİLE VAR
WallyIsland'ın tasarımında bu boyda bir tekne için söz konusu olan inşa maliyetleri, hacimler kullanılarak düşürülmüş. Yatın yerleşimi dikey yerine yatay doğrultuda geliştirilerek hem maliyet azaltılmış hem de stabilite sağlanmış ve sürtünme azaltılmış. Tenis kortu, mini futbol sahası, yüzme havuzlu bahçe ya da helikopter pisti... WallyIsland'ın 1000 metrekare genişliğindeki ön güvertesi tercihe göre farklı ihtiyaçlara hitap edebiliyor. Baş taraftaki yüzme havuzu oldukça büyük ve tüm güverte farklı etkinlikler için yeterli alana sahip. WallyIsland'ın rakiplerine oranla düşük olan fiyatı, bir yattan çok ticari gemi görüntüsüne sahip olmasından kaynaklanıyor. Boya, kaplama gibi detaylardan arındırılarak tankere benzetilen yatın kaba finishing'i de bu farklı tasarımını tamamlıyor. WallyIsland ile kendi 'ada'nız dışındaki tüm kara parçalarından bağımsız bir hayata sahip olmak için 750 bin litrelik yakıt tankı kullanılmış. Alt bölümündeki tank sayesinde de seyir hızında 15 bin deniz mili yapılabiliyor. Kıç taraftaki kokpit güvertesinde, bir filo olduğunu söylemek abartılı olmaz. İki adet 13,6 metre motoryat, iki adet 8 metre yelkenli, altı adet jetski ve iki adet laser, denizde; iki adet jip de karada hareket özgürlüğü sağlıyor. WallyIsland'ın üst yapısı kıç tarafta konumlandırılmış. Havaalanlarındaki kontrol kulesine benzeyen bölümdeki üç adet güverte dışında yatın gövdesinde de üç adet güverte var. Alt güverte makine dairesi ve yakıt tankına ayrılmış. Kulede en üst güvertede kaptan ofisi ve köprü; yat sahibine ayrılan güvertede ana kamara ve banyosu; alt güvertede yemek ve oturma odası var. Yatın gövdesindeki ana güvertede misafir kamaraları, salon, spa ve fitness salonu; servis ve salon güvertesinde çamaşırhane, mürettebat bölümü, ana salon, sinema ile kütüphane bulunuyor.

TASARIMCISININ HAYALİYDİ
Bu şaşırtıcı tasarım, İtalyan Wally Yatchts firmasının sahibi Luca Bassani'nin denizde daha özgür ve bağımsız yaşam fikrinden ortaya çıkmış. Bassani, bu yüzen adayı öncelikle kendisi için tasarladığını anlatıyor: "WallyIsland projesi, daha çok kendim için yapmayı düşündüğüm bir yattı. Tamamen kendi kendine yetebilen özgür bir yapı yaratmak istedim. Bugünlerde deniz kıyısında bir mülk edinmek oldukça zor. WalyIsland'la hem kendi malikanenize sahip olursunuz hem de onunla gezebilirsiniz. Şu an hâlâ birkaç müşteriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Satıldığı anda inşa süreci de başlayacak. İnşası için düşük maliyetler sebebiyle özellikle Çin'i düşünüyoruz. WallyIsland'ı tasarlarken maliyetleri düşürmek için olabildiğince sade ve gösterişsiz, ticari gemi görünümüne sahip bir yat olmasını istedik."
Haberin fotoğrafları