kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rus Başbakan Putin de dün eski Sovyet rejimi ülkelerinin katıldığı Bağımsız Devletler Topluluğu Zirvesi'nde Belarus lideri Lukashenko'ya sarıldı.

Asya'nın iki devinden ABD'ye nükleer uyarı

Çin ve Rusya, Washington'un küresel egemenliğine karşı çıkışlarını, imzaladıkları 1 milyar dolarlık nükleer anlaşma ile dile getirdi. İki ülke, ABD'nin Doğu Avrupa'ya kurmayı planladığı füze sistemini de kınadı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Asya'nın iki devinden ABD'ye nükleer uyarı
7 Mayıs'ta iktidarı Vladimir Putin'den devralan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, daha koltuğa oturduğu ilk gün ABD ile restleşmişti. Gürcistan sınırına Rus askeri sevkıyatını eleştiren Beyaz Saray'a, 'gerekirse daha fazla asker göndeririz' yanıtını vermişti. Medvedev'in ABD karşıtı politikası bu kez Pekin'de 'uç' verdi. Çıktığı ilk yurtdışı ziyaretinin birinci durağı Kazakistan'dan sonra deprem mağduru Çin'e geçen Rus lider, Pekin ile 1 milyar dolarlık nükleer anlaşma imzaladı. İmzanın ziyaretin birinci gününe denk gelmesi dikkat çekti. Rusya Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Sergey Kirienko, anlaşma uyarınca Çin'de bulunan bir nükleer santralın genişletileceğini ve Çin'e 'hafif zenginleştirilmiş uranyum' vereceklerini söyledi. "Sözleşme bir milyar doları biraz geçiyor. Bunun yarısı Tianvan'daki tesisin genişletilmesini, kalan kısmı da uranyum teslimatını kapsıyor" dedi. Tianvan'daki ilk reaktör 2 Haziran 2007, ikincisi de 12 Eylül 2007'de devreye sokulmuştu. Şimdi üçüncü reaktörün yapılması öngörülüyor.

ORTAK MEYDAN OKUMA
Nükleer anlaşmadan sonra ortak bir açıklama yapan Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile Medvedev, ABD'nin füze savunma sistemini şu ifadelerle kınadı: "Her iki taraf da, dünyanın çeşitli bölgelerine konuşlandırılanlar dahil küresel savunma sistemleri oluşturulmasının ya da bu tip işbirliği planlarının, stratejik dengeye ve istikrara yardımcı olmayacağına, silahların kontrolü ve yayılmasının önlenmesi sürecine zarar vereceğine inanmaktadır." ABD, İran gibi ülkelerden gelebilecek olası füze saldırılarına karşı Doğu Avrupa'ya füze kalkanı sistemi kurmayı planlıyor.