kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Öğretmenim Libidoloji'den kaç aldım ?

Kaya GENÇ
Çapkınlık; incelikleri, zorlukları olan, bilgi ve deneyim gerektiren bir sanat. Yeni açılacak Çapkınlık Akademisi eğlenceli bir biçimde buna vurgu yapıyor, ama çapkınlık dersle öğrenilebilen bir özellik yaşam?..
Bir yandan çok muhafazakâr, bir yandan da bu yüzden flört etmek, kur yapmak gibi konularda rahatsız bir toplum olarak, çapkınlık nasıl yapılır, daha çok filmler ve dizilerden öğreniyoruz. Geçen hafta tanıtımı yapılan Çapkınlık Akademisi, bu alandaki merakı tatmin edip, bilgisizlikleri gidermeyi amaçlıyor. Aslında deodorant üreticisi Axe'ın hazırladığı bu proje, bir reklam kampanyası. Deodorantlardaki numaraları SMS'le Axe'a gönderince, şirketin hazırladığı Çapkınlık Akademisi sitesine giriş imkânı yakalıyoruz. Akademi'de iki dönem boyunca karşı cinsi tavlama yöntemlerinin öğretildiği dersler veriliyor. Örneğin 'Çaktırmama Felsefesi' dersinin tanıtımında "Hiçbir şey yapmıyormuş gibi görünüp çok şey yapıyor olma sanatı ile ilgili bir araştırma," yazıyor. Hoşlandığınız kişiye olan ilginizi hangi maskelerin arkasına gizleyebileceğinizi öğreten ders, "O güzel kız niye benim gibi bir tiple ilgilensin ki?" düşüncesini çürütmeyi amaçlıyor.

DERSİMİZ: AYARTMATİK
'Ayartmatik' de ilk dönemde verilen derslerden. Çekingenliği yok edip kadın ruhunun karmaşık yapısını çözmek üzere hazırlanmış üç aşamalı bu ders; havalı yürüme, dik duruş, çalım atma, davetkâr bakış ve tacizkâr olmayan göz temasını anlatıyor. Ayrıca, kaş kaldırma, dudak ısırma, of çekme gibi her biri ayrı bir mesaj biçiminde yorumlanabilecek hareketlere bu ders sayesinde ince ayar çekiliyor. Üçüncü dönemde verilen 'Libidoloji' ise Çapkınlık Akademisi'nin en zorlu dersi olmaya aday. Bir tür ileri trigonometri dersi gibi görülebilecek olan ve sevgiliyle geçirilen zamandan maksimum yarar sağlamak üzerine kurulu ders, amiyane tabirle, karşı cinsi azdırmanın yollarını öğretiyor. Her biri pedagojideki son tekniklerle hazırlanan bu dersleri takip eden öğrenciler, üç dönemde de derslerini başarıyla verirse bir çekilişe katılıyor. Kazanan kişi, arkadaşıyla birlikte İbiza'da bir haftalık tatil kazanıyor. Sıradan bir takdirname belgesinden iyidir... Bir kullanım kılavuzu mantığıyla karşı cinsi tavlamayı öğreten bu site, aynı zamanda kur yapma konusundaki başarısızlığımızın da canlı bir örneği. Kampanyanın alaycılığının ardına gizlenmiş mantığı ise, içinde yaşadığımız erkek egemen düzenden hoşlanmayanları öfkeden kudurtacak cinsten. Projeyi hazırlayan ajans çalışanlarıyla bir iki gazetecinin katıldığı tanıtım gecesinde, mini ekose etekleri, liseli kız çorapları ve kafalarında her an havaya fırlatılmaya hazır kepleriyle ortalıkta gezinen genç mankenler, 'bu sayede bizim gibi fıstıkları tavlayabileceksiniz' mesajı veriyordu.

CASANOVA DEDİĞİN...
Sahneye çıkıp bir üniversite rektörü edasıyla, yaklaşan ders yılının açılış konuşmasını yapan manken Ebru Güzel'in sözleri ise, sık sık 'sessizliklerle' kesildi. Akademi'nin öğrenci adayı erkeklerin hayvani dürtülerinin esiri olup "Evet! Bize Libidoloji'yi öğretin! Daha fazla cahil kalmamıza müsaade etmeyin!" şeklinde bağırmalarını beklermiş gibi görünen Güzel'in konuşması, derin bir sessizlikle karşılaştı oysa. Bu flörtleşmenin bir oyun olduğunu, kimse bu oyunu oynamayı seçmezse her şeyin çökeceğini de ortamdakilere hatırlattı. Peki çapkınlık, öğretilebilecek bir özellik mi? Çapkınlık Akademisi, daha hedefe yönelik bir program hazırlamış; dersler daha çok tek gecelik ilişki ihtimalini artırmaya yarayabilecekmiş gibi duruyor. 'Skor yapmak' olarak tabir edilen, mümkün olduğunca fazla kadınla birlikte olma hedefinde pek çok erkek işin inceliklerini öğrenmek istiyor. Ama popüler kültürde sunulan seksi rol modellerinin daha çok bu işlerle alakası olmayan tipler biçiminde çizilmesi, Casanova'lığın pratik değil, felsefi bir seçim olduğunu da düşündürüyor. Hayatını daha çok kadınla sevişmeye adayan kültür kahramanlarının bu tercihlerinde kökü derinlerde yatan bir nihilizm var. "Bat dünya bat" diyerek kadınlarla yatan bu erkek modelinin çekici yanı da, hayatta hiçbir şeye inanmamaktan gelen çaresiz bir özgürlük duygusu. Çapkınlık Akademisi belki öğrencilerine flört etmenin inceliklerini öğretebilir, ama gerçek bir Casanova'nın her tür dini ve politik inançtan sıyrılmayı başarmasının asıl özelliği olduğu bilgisini muhtemelen gençlerden saklayacaktır!
Haberin fotoğrafları