kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TBMM'de TRT gerginliği

AA
Yeni Haber
TBMM Genel Kurulunda, AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç'ın, CHP'li milletvekillerine yönelik, ''Dokundu değil mi?'' sözleri gerginliğe neden oldu.

TRT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının tümü üzerinde AK Parti grubu adına konuşan Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan, tasarıyla getirilen değişiklikleri anlattı.

Genel müdür ve genel müdür yardımcısı olarak atanacaklarda en az 12 yıl hizmet şartının aranacağını belirten Ocaktan, muhalefet sözcülerinin, ''AK Parti TRT'de kadrolaşıyor'' sözlerine katılamayacağını belirtti.

Ocaktan, CHP'nin yönetimde olduğu bütün dönemlerde devlette kadrolaşmaya gittiğini iddia etti.

Mehmet Ocaktan'dan sonra şahsı adına söz alan AK Parti'li Suat Kılıç'ın sözleri, Genel Kurulda gerginliğe neden oldu.

AK Parti'nin TRT'de kadrolaşmaya gittiğine ilişkin iddiaların ''temelsiz, köksüz ve inandırıcılıktan uzak'' olduğunu kaydeden Kılıç, ''TRT, kurulduğu günden bugüne kadar, bu kadar özerk bir dönemi idrak etmemiştir, yayınlarına siyasetin müdahale etmemesi konusunda bu kadar tarafsız olmamıştır'' dedi.

CHP'li milletvekillerine, ''Sosyal demokratlar, siz eğer iktidarda olsaydınız, tozunu attırırdınız'' diye seslenen Kılıç, ''Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay'ın bakanlıkları dönemlerinde, 'Biz kadrolaşmayacaktık da ne yapacaktık?' diyen siz değil misiniz?'' diye sordu.

CHP'li milletvekilleri, Kılıç'ın bu sözlerine tepki göstererek, laf attı.

Suat Kılıç'ın, ''Benim sözümü sataşmayla kesemezsiniz. Sataştığınız kadar cevap alırsınız. Dokundu değil mi? Rahatsız oldun. Muhalefet sözcüleri söylediklerinin karşılıksız kalmayacağını bilmelidirler'' demesi üzerine, başta CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay olmak üzere, bazı CHP'li milletvekilleri ayağa kalkarak, Kılıç'a tepki gösterdi.

CHP'lilerin itirazları üzerine Kılıç, ''Bu kürsüde iktidarın da konuşma özgürlüğü vardır'' dedi.

Ortamın gerilmesi üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, Kılıç'ı, ''Bu kadar niye geriyorsun?'' diyerek uyardı.

Gülpınar, Kılıç'ın sözlerine müdahale etmesi için kendisine seslenen CHP'lilere, ''Biraz kibar olun, ne dediğinizi duyuyorum'' dedi.

CHP'lilerin, ''(dokundu) sözünü açıklamadı'' demeleri üzerine Kılıç, ''Siz o kelimeleri nerede, ne zaman kullanırsınız bilmem. Ben o kelimeyi sizin anladığınız anlamda kullanmadım'' diye konuştu.

Partisine sataşma olduğu gerekçesiyle söz isteyen CHP'li Okay, Kılıç'ın konuşmasını eleştirerek, ''Bu (konuşma), işi germektir, tahrik etmektir, olay çıkarmaktır. Hatip, özel olarak seçilmiş birisidir'' dedi.

Suat Kılıç'ın, konuşması sırasında partisine sataştığını belirten Okay, ''Kılıç, 'CHP, tozunu attırırdı' diye konuştu. Bu yasama döneminde çıkardığınız yasalara bakarsak asıl o zaman devleti AKP'lileştirmek için neler yaptığınızı görürsünüz'' dedi.

AK Parti'lilere, ''İdeolojinizi TRT'ye dayatıyorsunuz, TRT'de kadrolaşıyorsunuz'' diyen Okay, Kılıç'ın partisine yönelik sözlerini kendisine iade etti.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün, soru-cevap bölümünde, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a, ''Yanınızda oturan kişi herhalde TRT Genel Müdürü. O kişi, CHP ve MHP sözcüleri konuşurken sürekli sırıttı'' demesi Genel Kurulda, ikinci bir gerginliğe neden oldu.

AK Parti'li milletvekilleri Öztürk'ün bu sözlerine tepki gösterirken, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile İstanbul Milletvekili Necat Birinci, Öztürk''ten sözlerini geri almasını istedi.

CHP'li Öztürk de ''sırıttı'' sözünü, ''gülümseme'' şeklinde düzeltti.