kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türkiye'de projeler daralmadı her yıl yüzde 50 büyüyoruz"

01.05.2008
Boyuna göre farklılık gösteren pompa fiyatları ortalama 200 bin Euro ile 2 milyon Euro arasında değişiyor..
* Putzmeister Türkiye'de inşaat sektörüne paralel olarak son 10 yılda nasıl bir gelişme gösterdi?
Satışlarımız, her yıl yüzde 50 arttı. Bu yılki ciro hedefimiz 80 milyon Euro olacak. Şu anda piyasada bir daralma var finansal nedenlere bağlı olarak. Ama inşaat projelerinde bir daralma yok. Çünkü büyük bir konut ihtiyacı var. Bu nedenle önümüzü çok açık görüyoruz. Öte yandan biz bu fabrikayı sadece Türkiye için yapmadık. Biz Türkiye'yi çok önemli bir üretim üssü olarak geliştirmek istiyoruz.

* Türkiye'deki üretim tesisinden hangi ülkelere ihracat yapılacak?
Öncelikle Türk Cumhuriyetleri'ne ihracat yapacağız. Onun dışında Türkiye'nin komşusu olan ve yakın civardaki tüm ülkelere ihracat yapmak istiyoruz. Çünkü bunlar çok ağır, sevkiyatı zor olan ürünler. Bu nedenle Türkiye, üretim açısından bizim için çok önemli bir ülke olacak. Çin'de çok büyük bir fabrikamız var, şu anda ikincisini de yapıyoruz. Yine Hindistan'da yeni bir fabrika daha kuruyoruz. Almanya'da zaten üç fabrikamız var. Bu fabrikalar tüm dünyaya ürün verebileceğimiz ana noktalarda bulunuyor. Ama fabrikalarımızın bulunduğu Almanya ile Çin arasında çok geniş bir coğrafya var ve tüm bu alanı Türkiye'deki üretim rahatlıkla doldurabilir.

* Avrupa ve Türkiye'deki inşaat sektörü sizin ürünleriniz açısından nasıl farklılık gösteriyor?
Biz ciromuzun yüzde 8'ini Almanya'da yapıyoruz. Asın pazarlarımız ağırlıklı olarak Asya, Amerika, sonrasında Avrupa. Bu yıl 1.7 milyar Euro'luk ciro hedefliyoruz. Türkiye hazır beton kullanımında Avrupa'da İspanya ve İtalya'nın arkasından üçüncü sırada yer alıyor. Şu anda İspanya'da inşaat sektörü bir duraklama yaşıyor. Bu yıl benim tahminim ikinci sırayı alacaktır. Bizim şu anda beton tüketimimiz kişi başına 1 metreküp. Yani yıllık 70 milyon metreküp civarında beton kullanıyoruz. Bunu yüzde 30 arttırsak iki yıl içinde birinci sıraya bile yükselebiliriz.