kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yerli petrol kıymete bindi

Yeni Haber
Petrol fiyatında son yıllarda yaşanan büyük artış, Türkiye'deki ham petrol üretiminin neredeyse tamamının gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesinde arama çalışmalarının hızlanmasına neden oldu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 5 yıl öncesine kadar 20 dolar civarında olan bir varil petrol fiyatının geçen zaman içerisinde 5 katı olan 100 doları aşması üzerine, Türkiye'deki ham petrol üretiminin yüzde 99'nun gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki petrol sahalarında arama çalışmalarını yoğunlaştırdı.

TPAO, Batman ve Adıyaman bölge müdürlüklerine bağlı petrol arama sahalarında 2002 yılına kadar yılda toplam 10 kuyuda sondaj yaparken, aradan geçen 5 yıl içerisinde çalışmalarını hızlandırarak, 2007 yılında sondaj yapılan kuyusu sayısını 52'ye yükseltti.TPAO Batman'da geçen yıl 40 kuyuda toplam 69 bin metre, Adıyaman'da ise 12 kuyuda toplam 24 bin 453 metre sondaj yaparken, bu kuyuların 42 tanesinde petrole ulaştı.TPAO geçen yıl Batman'da 666 kuyuda 7 milyon varil ve Adıyaman'da da 174 kuyuda 3 milyon 273 bin varil olmak üzere toplam 840 kuyuda 10 milyon 273 bin varil ham petrol üretimi gerçekleştirdi.

''ZAFER, MATKABIN UCUNDA''


TPAO, 1948 yılında Türkiye'de ilk petrolün bulunduğu ve bugün yaklaşık 200 kuyunun yer aldığı Raman bölgesinde petrol üretimini artırmak için büyük çaba sarf ediyor.

Kurum yeni bir sistemin denendiği 3.5 milyon dolarlık MR-7000 kulesi ve İtalya'dan ithal edilen ayaklı kule ile Raman bölgesinde sondaj yapmaya başladı. TPAO ayrıca Raman petrol sahasında pilot olarak seçilen 7 kuyuya jel solüsyon enjekte ederek petrol üretimini yüzde 40 oranında artırdı.

TPAO Batman Bölge Müdür Vekili Erdal Coşkun, geçen yıl 40 kuyuda sondaj çalışması gerçekleştirdiklerini ve sondaj çalışması sonucunda 32 kuyuda petrole ulaşarak, üretime başladıklarını söyledi. Geçen yıl bölge müdürlüklerine bağlı kuyulardan 7 milyon varil petrol çıkararak ülke ekonomisine kazandırdıklarını bildiren Coşkun, şöyle konuştu:

''Yaklaşık 5 yıl öncesine kadar bölge müdürlüğümüze bağlı petrol sahalarında sondaj yapılan kuyu sayısı 3 ile 6 arasında değişiyordu. Ancak son 5 yılda bu konuda büyük mesafe alındı. Sondaj yapılan kuyu sayısında büyük artış oldu. Geçen yıl 40 kuyu açtık. Yapılan sondaj çalışmaları sonucunda 32 kuyuda petrole ulaşarak üretime başladık. Sondaj yapmak çok maliyetli bir iştir. Sondaj maliyeti; mevki, inilen derinlik ve çeşitli koşullar nedeniyle farklılık gösterir. En düşük sondaj maliyeti 1 milyon dolardır. Bu nedenle faaliyetlerimizde sondaj çok önemlidir. Bunun içindir ki petrol arayanlar 'zafer matkabın ucundadır' tabirini kullanır. Bu yıl da petrol arama konusunda hedefimiz 40 kuyuda 71 bin metre sondaj çalışması gerçekleştirmektir.''

SINIRDA 1 KUYU DAHA AÇILACAK

Suriye sınırında petrol arama çalışmalarının 2005 yılından bu yana devam ettiğini ve bu bölgede petrol çıkarılan kuyu sayısının 20'yi aştığını ifade eden Coşkun, ''Suriye sınırında bu yıl bir kuyuda daha sondaj çalışması başlatacağız. Ayrıca Kozluk-Köseler'de de yeni bir kuyuda sondaj başlattık. Hedefimiz buradaki çalışmalarda 4 bin metreye inmektir'' şeklinde konuştu.

AA