kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ali İsmet Öztürk, 23 yıldır pilotluk yapıyor.

Havada iki ters bir düz

Ece KOÇAL
Bir savaş pilotunun havadayken ne hissettiğini merak edenler, Ali İsmet Öztürk'ün yaptığı akrobasi uçuşlarına konuk oluyor. 15 dakikalık uçuşu şimdiye kadar yaklaşık 150 kişi denedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Havada iki ters bir düz
Her şey 15 dakika içinde olup bitiyor. Pitts S2B marka uçağın içinde, saatte 400 kilometre hızla bir ters bir düz uçup, taklalar atıyorsunuz... Üstelik bunun için pilot olmaya bile gerek yok. Tek yapmanız gereken, bu kısa anın keyfini çıkarmak. 'Çılgın pilot' olarak tanınan ve yedi yıl önce "Boğaz Köprüsü'nün altından geçeceğim," diye tutturan Ali İsmet Öztürk, bu uçuşları gerçekleştiriyor. İki kişilik uçakta, tüm kontrol ona ait. Öztürk, akrobasi uçuşlarına konuk alma sebeplerini şöyle anlatıyor: "Akrobasi uçuşlarını sözle anlatmak çok zor. Çünkü bu, havada yaşanması gereken bir duygu. Anlatmanın en güzel yolu, insanları uçurmak."

EĞİTİME GEREK YOK
Bu uçuşlara bir yıl önce başlandı. O zamandan beri yaklaşık 150 kişi akrobasi uçuşu gerçekleştirdi. Bunların arasında ilk kez uçağa binenler bile vardı. Zaten Öztürk'le uçmak için uçuş hakkında hiçbir bilgiye sahip olmanıza gerek yok. Herhangi bir eğitimden geçmiyorsunuz. Ali İsmet Öztürk önceden bir video izlettiriyor. Böylece havada neler yapacağınızı görüyorsunuz. "Bu gibi işlerde yerden ne kadar yüksekteysiniz, o kadar güvendesiniz demektir. Zaten önemli olan yükseklik değl, uçuşun verdiği keyif," diyor Öztürk. Bu anısını hiç unutmak isteyenler için de tüm uçuş DVD şeklinde videoya kaydediliyor. Bu uçuşla dünyayı tersyüz ettiklerini söyleyen usta pilot, akrobasi uçuşunun tehlikesini anlatırken, "Bungee jumping yapmak, insan vücudu için çok daha zararlı," diyor ve ekliyor: "Havacılıkta her an her şey olabilir. Ama istatistikle de kabul edilmiş bir gerçek var ki, hava ulaşımı en emniyetli ulaşım şekli. Bilinçli yapılan bir akrobasi uçuşu, yolcu uçağı uçuşundan daha az emniyetli değil." Şimdiye kadar hastalanan veya kusan hiçbir yolcu olmamış. Zaten uçuşlar Öztürk'ün solo gösterilerindeki gibi sert dönüşlü olmuyor. Uçuştan önce "Aç karınla gelin," gibi uyarılar yok. Ali İsmet Öztürk bu konuda şöyle diyor: "Yolcuların bazıları kendi kendilerine böyle bir kural uyduruyorlar ama ben onlara uçmadan önce poğaça yediriyorum. Açken kan şekeri düşer. Şeker düşünce normalde kaldırabileceğiniz bir uçuşu kaldıramayacak halde olursunuz. Ama yemekten hemen sonra da uçulmaz tabii."

KADINLAR ÇOK EĞLENİYOR
Bir hediye olarak sevdiğine akrobasi uçuşu verenler oldukça fazla. Doğumgünü ve yıldönümü uçuşları da yapılıyor. Ayrıca kadınlar da en az erkekler kadar bu işe meraklı. Hatta Ali İsmet Öztürk kadınların havada erkeklerden çok daha fazla eğlendiklerini, uçuşun tadını çıkardıklarını söylüyor. Akrobasi uçuşunun bazı kuralları da var. Örneğin özel kıyafet giymek gerekmiyor ama kurallar gereği paraşüt takma mecburiyeti var. Pilot da yolcu da buna uymak zorunda. Bunun yanı sıra uçmak isteyen 18 yaşından küçükler için anne-babalarının izni gerekiyor. Boyunuzun maksimum 190 cm., kilonuzun da maksimum 90 kg. olması lazım.
Haberin fotoğrafları