kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Her kültür zenginliktir'

FİKRET AYDEMİR BRÜKSEL
"Hıristiyan kökenler" konusu hakkında verilen bir önergeye AB Komisyonu Başkanı Barroso sert yanıt verdi... "AB farklı dini mirastan ve kültürden esinlendi" diye konuştu..
KKTC'den Türk bayrağı çalması nedeniyle Türk basınında yakından tanınan Avrupa Parlamentosu milletvekili Marios Matsakis, AB Komisyonu'na verdiği "Dini özgürlük politikası" başlıklı soru önergesiyle bir kez daha tartışma yarattı. AB'nin "Hıristiyan kulübü" olduğunu savunan Rum kesimi kökenli Matsakis, "Hıristiyanlık mirası AB'nin temel unsurudur. Üye devletlerin bu mirası koruması gerekmiyor mu, Komisyon Hıristiyanlığın Avrupa'nın tarihi ve kültürel mirasının temel unsuru olduğunu göz önüne almıyor mu?" diye sordu.

ÇEŞİTLİLİĞE SAYGI GÖSTERIN'
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise soru önergesine verdiği yazılı yanıtta "Avrupa'nın mirası son derece zengin ve çeşitlidir. Her kültür zenginliktir. AB çeşitli dini ve kültürel mirastan esinler aldı" dedi. Barroso bu çeşitliliğin AB'nin koruması ve desteği altında olduğunu da şu sözlerle ifade etti: "Bu çok çeşitliliğe saygı gösterilmesi ve teşvik edilmesi Avrupa Komisyonu'nun program ve girişimlerinin önemli bir hedefidir..." Barroso bu "kışkırtıcı" soru önergesi hakkındaki cevabını "Bu tavrın Avrupa'nın kültürel mirasıyla nasıl çelişebileceğini anlamadık" yorumuyla sonlandırdı.

TARTIŞMALI KONU
AB içindeki Hıristiyan kökenler konusu AB Anayasası'nın hazırlanması sırasında üye ülkeler arasında büyük tartışmalara neden olmuştu... Üyelerin bir kısmı "Hıristiyan kökenlerine atıfta bulunulmamasını" isterken bir kısmı da Hıristiyan kökenlere atıfta bulunulması sayesinde AB içinde ortak din ve kültür birliği olduğunu daha da netleştireceğini belirtmişti.