kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Pet takside evcil hayvanların rahatı için her şey düşünülmüş.

Artık onların da taksisi var

NESLİHAN TUNÇ
Evcil kedisini ya da köpeğini bir yerden bir yere götürmek isteyenler, özel araçları yoksa ciddi sıkıntı yaşıyor. İşte bir süredir İstanbul'da uygulanan Pet Taksi hizmeti, bu soruna çözüm getirebilmeyi amaçlıyor. Şehiriçi ve şehirdışı pek çok noktaya hayvan taşıyan pet taksiler son derece konforlu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Artık onların da taksisi var
Kedi, köpek besleyenlerin sayısı arttıkça onların farklı ihtiyaçları doğrultusunda evcil hayvanlara yönelik hizmetler de çeşitleniyor. Pet sektörünün yarattığı son mesleklerden biri de pet taksi. Özellikle iri ırk köpeği olanların en büyük sorunlarından birine yanıt verebilmek için ortaya çıkan bu hizmet, bir süredir İstanbul'da uygulanıyor. Bir Golden Retriever, bir Rotweiler veya bir Danua'sı olanlar çok iyi bilirler ki, eğer özel aracınız yoksa şehir içinde köpekle bir yere gitmek neredeyse imkânsızdır. Çünkü taksiler, dolmuşlar ve toplu taşıma araçları köpek kabul etmiyor. İşte bu durumda pet taksiler hayvan sahiplerinin imdadına yetişiyor. İstanbul'da bu hizmeti alabileceğiniz iki farklı adres var. Bunlardan biri daha çok Anadolu Yakası'nda faaliyet gösteren Pet Taksi. Pet Ekspres ise Avrupa Yakası'ndaki hayvan sahiplerine hizmet veriyor.

HİJYENE ÖNEM VERİLİYOR
Şubat ayında hizmete başlayan Pet Taksi'nin kurucusu Mehmet Taşkıranoğlu, "Böyle bir iş yapmak nereden aklınıza geldi?" diye sorduğumuzda şu yanıtı veriyor: "Geçen yıl bir arkadaşımın köpeği çok ciddi bir şekilde rahatsızlanmıştı. Veterinere gitmesi gerekiyordu ancak taksiler almıyordu. Beni aradı, gittim yardım ettim ve veterinere götürdük. Biraz daha gecikseydik hayvan ölecekti. Bu olay beni çok etkiledi. Sonrasında köpeğim Tarçın nedeniyle genelde köpekli insanların olduğu bir sosyal çevreye girdim ve orada da hep köpeklerin bir yerden bir yere taşınmasının çok büyük bir problem olduğunu gördüm. Ben de, 'böyle bir şey olabilir mi?' diye araştırmaya başladım. Baktım etrafta gerçekten böyle bir ihtiyaç var. Fizibilite çalışması, hayata geçmesi, araçların hazırlanması gibi süreçlerden sonra şubatta başladık." Hizmete başladıklarından beri her gün taşıma yaptıklarını söyleyen Taşkıranoğlu, yoğun bir taleple karşılaştıklarını ekliyor: "Tekirdağ'a, Bursa'ya bile hayvan taşıyoruz." Pet Taksi şu an iki araçla hizmet veriyor. Panelvan şeklindeki araçların içinde sedye, ağ, ağızlık gibi donanımlar mevcut. Hijyen sağlamak için özel kılıflar kullanılıyor. Arka koltuğu tamamen kaplayan bu kılıflar her taşımadan sonra yenisiyle değiştiriliyor. Taşkıranoğlu hijyene çok önem verdiklerini ve her taşımadan sonra arabanın içini tamamen temizleyip yeni bir kılıf yerleştirdiklerini söylüyor. Ayrıca sert mizaçlı ve agresif köpekler için kafesle taşıma imkânı da var. Pet taksiye gelen taleplerin büyük çoğunluğunu, hayvanı köpek pansiyonuna götürmek ve oradan almak oluşturuyormuş. Taşkıranoğlu: "Bunun dışında köpeğiyle bir yere gitmek isteyenler de oluyor. Örneğin sahilde yürüyüş yapacak ama evi uzak. Onlar da bizi arıyorlar. Acil durumlarda da hizmet veriyoruz. 24 saat bizi arayabiliyorlar. Şimdiye kadar iki kez acil durumda arandık." Genelde büyük ırk köpekler taşıdıklarını söyleyen Taşkıranoğlu bunların da büyük çoğunluğunu Golden Retriever'ların oluşturduğunu ekliyor: "Bu kadar çok Golden olduğunu bu işe başlayınca öğrendim. Tabii küçük ve yavru köpekler de taşıyoruz. Bir kere kedi taşıdık. O da taşıma kafesinin içindeydi. Hiçbir sorun çıkmadı. Taşıma kafesi olmadan taşımaya kalkarsanız kaçma ihtimali var kedinin. Onun için de ağımız var. Ağla yakalayabiliriz. "

ÇOK ZEVKLİ BİR İŞ
Daha önce çağrı merkezi sektöründe yöneticilik yaptığını söyleyen Mehmet Taşkıranoğlu, artık tamamen evcil hayvan taşımacılığına yönelmiş. Bu işi çok severek yaptığını söylüyor: "İleride iş gelişse de ben taşımaya devam edeceğim. Çünkü bir işi yapıyorsanız o işin içinde olmak zorundasınız. Araç sayımız arttıkça bu araçlarda görev yapacak arkadaşların da eğitimlerine önem gösteriyoruz. Bir köpeğe nasıl davranılır, nasıl ağızlık bağlanır, nasıl kendini koruyabilirsin, köpeğin bakışlarından onun kızgın mı yoksa uysal bir hayvan mı olduğunu nasıl anlayabilirsin... Bütün bu konularda uzmanlar tarafından iki günlük bir eğitim verilecek. " Pet Taksi'deki ücretlendirme konusunda ise şunları söylüyor Mehmet Taşkıranoğlu: "Bir açılış ücretimiz var. 5 YTL. Sonrasında kilometre başına 2 YTL ekleniyor. Taksimetre söz konusu değil. Onun için farklı bir prosedür uygulamak gerekiyor. Taksi plakası gibi. Bizim işimizde böyle bir şey gerekmiyor. Mesafe çok uzaksa ve 20-30 YTL'nin üzerinde tuttuysa belli indirimler yapıyoruz. İlla, 'şu kadar kilometre şu kadar tuttu' gibi bir yaklaşımımız yok. Bu hizmete ihtiyacı olan insanların sömürülmesi gibi bir imaj vermek istemiyoruz. Zaten bu işi yapacak kişinin ilk önce bir hayvansever olması lazım ve hayvan seven bir kişinin böyle bir düşüncesi olabileceğini düşünmüyorum." www.pettaksi.com Tel: (0216) 573 53 68, (0533) 816 44 00 www.petekspress.com Tel: (0534) 421 52 82
Haberin fotoğrafları