kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Taksim gerginliği

Yeni Haber
İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim'de yapılacak 1 Mayıs mitingine izin vermedi. Kanunsuz toplantılar için çağrı yapmanın suç olduğunu açıklayan Güler, Taksim'de miting çağrısı yapanlar için suç duyurusunda bulunacağını belirtti...
İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini açıkladı. Geniş çaplı güvenlik önlemi alacaklarına dikkat çeken Güler, başta DİSK olmak üzere miting yapmak isteyen sendikalara sağduyu çağrısında bulundu. Güler, sendika temilcilerinin Taksim'e çelenk bırakmalarına her zaman olduğu gibi izin vereceklerini ancak kalabalıkların meydana girmesi durumunda kuvvet kullanılacağını bildirdi.

Vali Güler, "1 Mayıs perembe günü bazı sendaki ve sivil toplum kuruluylarınca Taksim'de yapılmak istenen miting ile ligili açıklamalarım var. Emek ve daşyanışma günü olarak ilan edilmesi sevindiricidir. Barışa, kardeşliğe çalışanların haklarının en iyi ekilde alınmasına vesile olmasını temenin ediyorum. Ancak söylemek istediğim bir diğer husus; Taksim'de 1 Mayıs günü herhangi bir şekilde toplantı yapılmasının mümkün olmadığıdır.
İstanbul'da mting ve yürüyüş yapılacak alanlar kanunla belirlenmiştir. Buradan sendikacı arkadaşlara sesleniyorum; gelin 1 Mayıs'ı belirtiğimiz meydanlardan istediğiniz birinde veya hepsinde yapın. Ancak Taksim Meydanı, toplantı ve yürüyüşler için tespit edilmiş alalardan değildir. Taksim büyük katılımlı kutlamalar için de uygun değildir. Herhangi bir kutlama için Taksim'e izin verilmesi mümkün değildir." şeklinde konuştu.

''BİZ 1 MAYIS'TA TAKSİM'DE OLACAĞIZ''

Öte yandan, DİSK üyeleri de Olgunlar sokaktaki Madenci Anıtı önünde toplandılar. Burada grup adına basın açıklaması yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, 1 Mayıs'la ile ilgili İstanbul Valisi Mumammer Güler'in açıklamalarına tepki gösterdi. Vali Güler'in şehir dışından gelenleri İstanbul'a almayacaklarına dair açıklama yaptığını ifade eden Beko, ''Çoluğunun çocuğunun rızkını kazanmaya çalışan, üreten bu insanlara marjinal diyemezsiniz. 'Onları Taksim'e sokmam, onlardan pasaport isterim' diyorsanız, bizim pasaportumuz işçi tulumlarıdır. Biz 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız. Size de 'hodri meydan' diyoruz'' dedi.Bu 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmanın demokrasiye sahip çıkmak anlamına
geldiğini savunan Beko, şunları kaydetti:

''Bugün dünyada 166 ülkede, çok sözü edilen 23 AB ülkesinde ve ABD'de 1 Mayıslar bayram ve tatil günüdür. Israrla ve kararlılıkla 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi talebimizi dile getiriyoruz. Bu konudaki Bakanlar Kurulu kararını yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz.Taksim Meydanı değişik meslek gruplarının, çeşitli kurum ve kuruluşların etkinlik ve gösterilerine açık olduğu gibi emekçilerin bütün dünyada özgürce kutlanan birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs kutlamalarına da açık olmalıdır. Bu artık temel bir demokrasi ölçütüdür.''

Vali Güler'in vatandaşları 1 Mayıs'ta Taksim'e davet etmenin de şuç teşkil ettiğini söylediğini belirten Beko, ''Biz işçi arkadaşlarımızı ve tüm vatandaşlarımızı eşitlik, birlik ve dayanışma adına Taksim'e davet ediyoruz. Eğer bu bir suçsa, işçi ve çalışanlar adına, bağımsız ve demokratik Türkiye adına bu suçu işlemeye devam edeceğiz'' diye konuştu.Açıklamanın ardından DİSK üyeleri, vatandaşlara bildiri dağıttı.

TURİZMCİLER 1 MAYIS'IN TAKSİM'DE KUTLANMASINA KARŞI

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, turizmciler olarak 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına karşı olduklarını bildirdi. Bayındır, "Taksim, yurtdışından gelen misafirlerimizin yoğun olarak konakladığı bir bölgemizdir. İstanbul'umuzun gözbebeklerinden biri olan Taksim'de, Türk ticaret hayatına ve Türk turizmine zarar vererek, imajımızı zedeleyecek olumsuz hadiselerin yaşanmasını kesinlikle istemiyoruz" dedi.

TUROB Başkanı Bayındır yaptığı açıklamada, turizm sektörü temsilcilerinden, 1 Mayıs'ta Taksim'de yapılmak istenen yürüyüşlere karşı oldukları konusunda, son günlerde yoğun telefon aldıklarını belirtti. Bayındır, Taksim'in, yurtdışından gelen turistlerin yoğun olarak konakladığı bir bölge olduğuna dikkat çekerek, "Güzel İstanbul'umuzun gözbebeklerinden biri olan Taksim'de, Türk ticaret hayatına ve Türk turizmine zarar vererek, imajımızı zedeleyecek olumsuz hadiselerin yaşanmasını kesinlikle istemiyoruz. 1 Mayıs İşçi Bayramı, ne yazık ki çoğu zaman provokatif eylemler nedeniyle, istenmeyen görüntülerin oluşmasına yol açmaktadır. Turizmciler olarak, 1 Mayıs'da Taksim'de yapılmak istenen yürüyüşe karşıyız" dedi.

"TURİSTLER TEDİRGİN"

Taksim Bölgesi'nde konaklayan yerli- yabancı misafirlerin çok tedirgin olduğunu ve misafirlerin 1 Mayıs tarihinde Taksim dışındaki diğer bölgelerdeki otellerde kalmak için oda aradığını anlatan Bayındır, şunları kaydetti:

"Şu an kent genelinde yüksek bir doluluk gözleniyor. Ne yazık ki, Taksim Bölgesi'nden ayrılıp, diğer bölgelerde konaklamak isteyen misafirlerimizin ihtiyacına cevap verecek kadar, oda kapasitemiz yok. Şu an Taksim Bölgesi'nde konaklayan özellikle yabancı misafirlerimiz çok büyük bir tedirginlik yaşadığından, başka bölgelerdeki otellere gitmek için otel yönetimlerinden yardım istiyor. 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın, bir şenlik havası içerisinde geçmesini, provokatif eylemler nedeniyle kötü manzaralar doğurmasını ve hele hele bu kötü manzaraların Taksim'de olmasını hiç istemiyoruz. Taksim'de bir miting, genel hayatımızı olumsuz etkilerken, olası hadiseler dünya genelinde ülkemizin imajını zedeleyecektir. Zira, yetkili merciler, Çağlayan, Kazlıçeşme, Kartal, Kadıköy gibi alanları göstermiştir. Sonuç olarak, bu yürüyüşün gösterilen alanlarda yapılmasını istiyoruz."

(AJANSLAR)