kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Jan Garbarek

Kim, kaç kere, ne zaman, neden?

MEHMET TEZ
Geçen hafta gazetelerdeki haberlerde hangi grubun kaç kez Türkiye'ye geldiği konusu tam bir gaz bulutuydu. Açıklanan konserlerin heyecanından mıdır, yoksa editörlerin hatası mıdır bilemem. Metallica dördüncü değil üçüncü kez, Massive Attack ikinci değil üçüncü kez ülkemize geliyor. Karıştırmak doğal, kafa mı kaldı diyeceksiniz. Doğrudur. Madem kafa kalmadı, hesaplama gayreti neden? Birden sonrası tekrara girer. Kaç kez olduğu neden bu kadar umrumuzda? İngiliz gazeteleri konser duyurusu yaparken 'Madonna 137. kez Londra'da' yazmıyor.

ÜŞENMEDİM, ARAŞTIRDIM
Ve fakat hesaplama işini de severim bir yandan. Üşenmedim, araştırdım. Hatırladığım kadarıyla Türkiye'ye sonsuz kez gelen isimleri şöyle bir gözden geçirdim. Sayabildiklerim var, hafızamın artık hard diskin kuytularına katlayıp kaldırdığı hiç hatırlamadıklarım var. Mesela
Jan Garbarek'i artık hiç bilemiyorum. Geçen yıl gene geldi. Kaynaklarda kesin bir rakam yer almıyor ama 27. kez olabilir. Onu İstanbul'da ilk gördüğümde kiralar Cihangir'de 8 milyon falandı (eski te le). Pasaport verilmeli. Hem de kırmızı. Eskilerden devam edelim.
Paco de Lucia: Türkiye'yi ilk keşfedenlerdendir. En son geçen yıl yine geldi. Su içinde 40 konseri vardır. O caz festivalinden, müzik festivalinden önce de vardı. O hep olacak. Hep gelecek. Dikkat; ilk konseri 1984'te, 12. İstanbul Festivali'nde. Not edin bu bilgiler google'da yok.
Joan Baez keza. Onun ilk kez ne zaman, ne için geldiğini kimse hatırlamıyor. Baez en son 2004'te geldi. Bu aralar gelmesi yakındır. Eh, bu tip bir yazıyı yazarken insanın aklına
Jay Jay Johansson'un gelmemesi imkansız. İsveçli bu trip hop ve electronica şarkıcısını Türkiye çok seviyor. Jay Jay, 14 kere Türkiye'ye gelmiş ve konser vermiş. İki konseri ise birtakım nedenlerle iptal olmuş. Yani ikisi auta gitmiş 16 deneme. Ben olsam yeşil pasaport veririm. Bir de Başakşehir'den daire. Olmadı bende kalsın, yabancı değil.
Anathema isimli metal grubu yedi kere gelmiş. 25 Nisan Cuma günü yine Yeni Melek'teler. Anlatılanlara göre artık grup üyelerini havaalanından transfer etmek gerekmiyormuş. Arabayı kendileri kullanıyormuş. Hatta üçüncü gelişlerinden sonra camdan sarkıp minibüs ve taksilere el kol yapmaya, "Hacı şeritten git, kanser ettin," tarzı söylenmelere bile başlamışlar.
Brooklyn Funk Essentials: Evet, bu değerli Brooklynli dostlarımızın kaç kez geldiğini hatırlamıyorum. Beş ile 10 arası bir rakam tamin ediyorum. Bir iki kez daha gelirlerse oy kullanma hakkı kazanabileceklerini ve CHP'nin bu sayede iktidara gelebileceğini tahmin ediyorum.
Apocalyptica: Söylemem zor. Galiba muhtelif şehir ve mekanlarda, sekiz kez geldiler (sonuncusu iki hafta önceydi). Yine gelecekler.
Cake: Sacramentolu bu indie rock/folk ekibini bağrımıza bastık, sevdik. Üç kez geldiler, dört konser verdiler. Sonuncusu geçen yıldı. Bir-kii, üç dört yetmez, dört beş altı olsun.
Sebastian Bach bile üç kere geldi. Turneye çıktı. İstanbul-Ankara...
Zoot Woman'ı ilk 2004'te izledik. Sonra iki kere daha geldiler. Ama bana sanki her hafta sonu geliyorlar gibi geliyor.
Jethro Tull: Türkiye'ye üç ya da dört kez geldiler. Çeşme'de plajda bilem çalmışlardı. Şimdi yeniden 6-8 Haziran'da İstanbul ve Ankara konserleri var.
Peaches, 3 Mayıs'ta yine İstanbul'da. Galiba dördüncü kez.
Shantel; Türkiye'nin yeni keşfi. Onu çok seviyoruz biz. Son beş ay içinde üçüncü kez geliyor; 25 Nisan'da. Daha çoook isim var. İki kere gelenleri gelmiş saymıyorum. Yazıya almadım. Şimdi aranızda hâlâ rakam yazmak isteyen var mı? Hafif Müzik
Haberin fotoğrafları