kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karamel hangi tür? O bir 'nötr'!

NESLİHAN TUNÇ
12.04.2008
Dişi olarak dünyaya gelen Karamel'in, bir yaşındayken hermafrodit (çift cinsiyetli) olduğu anlaşıldı. Köpeklerde çok nadir rastlanan bu sorun, veterinerleri hayrete düşürdü. Dört yaşına kadar sıkıntı yaşayan Karamel, bir ay önce geçirdiği zorlu bir ameliyatla rahata kavuştu..
Sevimli bir İspanyol cocker olan Karamel, 3 Ocak 2004'te doğdu. İki aylıkken onu sahiplenen ailesi (İsimlerinin açıklanmasını istemiyorlar) Karamel'i bir bebek gibi sevdi. Çok neşeli, hareketli ve oyuncu bir köpekti. Dişi bir köpek olarak bildiklerinden onu "Kızım," diye seviyorlardı. Sahipleri, Karamel bir yaşına yaklaşırken, kalça bölgesinde tuhaf bir çıkıntı olduğunu fark ettiler. Hemen veterinere götürdükleri Karamel'e uzun bir süre teşhis konulamadı. Birkaç veteriner dolaştıktan sonra, sahiplerini şoke eden bir açıklama yapıldı: "Köpeğiniz hermafrodit, yani çift cinsiyetli." Bunu duyan aile ne yapacaklarını bilmez halde konuyu araştırmaya başladı. Köpeğe bakan veterinerler de bu durumla ilk kez karşılaştığı için tatmin edici bir yaklaşım sergilemiyordu. "Biraz daha bekleyelim, kızgınlık dönemlerini geçirsin, biraz büyüsün," gibi açıklamalarla Karamel dört yaşına geldi. Bu arada zavallı hayvanın arkasındaki çıkıntı iyice büyümüş ve ona ciddi anlamda rahatsızlık vermeye başlamıştı. Sürekli kanamalar yaşıyordu. Bu kanamaların kızgınlık döneminin işaretleri olabileceğini düşündüler ilk başta. Ayrıca karakteri de aşırı agresif bir hal almıştı. Sürekli havlıyor ve herkese saldırıyordu. Köpekleri için çareler arayan aile, en sonunda Karamel'i Animalia Hayvan Hastanesi'ne götürdüler. Burada Veteriner Hekim İlhan Gökgöl, bir kez daha hayvanın hermafrodit olduğunu onayladı. Gökgöl, hekimlik hayatı boyunca gördüğü en ilginç vakalardan biri olarak tanımladığı Karamel'in hemen ameliyat edilmesi gerektiğine karar verdi. Yapılacak operasyonu aileye anlattı ve ailenin onayıyla Karamel ameliyat edildi.

GENETİK BİR BOZUKLUK
Başarılı bir ameliyatla Karamel'i sağlığına kavuşturan Veteriner İlhan Gökgöl, bu durumun hayvanlarda çok sık rastlanmadığını söylüyor: "Ben ilk kez karşılaştım. Biz bunu patolojiye de incelettik. Yumurtalıkların olması gereken yerlerde testislerin olması çok ilginçti. Bunların hepsinin patoloji raporları da var. Dünyada araştırılan bir konu bu. Genetik bir bozukluk olarak ortaya çıkıyor. Çift cinsiyetli olarak yaratılıyor ama başlangıçta dişi gibi görünüyor. Aynı zamanda erkek karakteri var. İki cins hermafrodit var: Bir tanesi sıralı hermafrodit, diğeri eş zamanlı hermafrodit. Karamel, eş zamanlı hermafrodit. Yani hem erkek hem de dişi cinsiyet organına sahip. Bir vajinası ve bir de erkeklik organı var. Açıklayacak olursak, uretus (rahim) çift kollu olarak oluşmuş ama tam gelişmemiş ve normal yumurtalığın olması gereken yerlerde testisler oluşmuş. Dolayısıyla vajina yapısı dişi görünümü vermiş ancak vajinanın içinden penis gittikçe büyümüş. Sürekli bir acı duyuyor. Son dönemlerde hiç oturamıyordu ve belden aşağısını kendi sahipleri dahil kimseye ellettirmiyordu." Ameliyatla testisleri alınan Karamel'in şu anda nötr cinsiyetli olduğunu söylüyor İlhan Gökgöl: "Şu an cinsiyetsiz. Zaten hiçbir şekilde eşleşemez ve doğurganlık da yapamazdı. Böylelikle sağlıklı bir hale kavuştu. Çünkü hormonlar da onda sıkıntı yaratıyordu. Psikolojik problemler ortaya çıkmıştı. Zor bir ameliyat geçirdi. Kısırlaştırmaya yakın bir ameliyat yapıldı ama, en önemlisi yeni bir idrar yolu yapıldı. Ve o bölgenin içinde penis vardı. Penis de çıkartılıp, oraya yeni bir yatak yapıldı." Karamel ve ailesi onun ameliyattan sonra rahatlayıp, sakin bir karaktere bürünmesiyle çok mutlu olmuşlar. Aileye bir de bebek katılmış ve 15 aylık bebekle Karamel, müthiş bir aşk yaşıyormuş. Karamel'in sahibinin, besledikleri hayvanlarda bir kusur çıktığı zaman terk edenlere de bir mesajı var: "İnsanlar böyle bir şeyi nasıl yapabiliyor, hiç aklım almıyor. Biz Karamel'in yaşadığı olumsuz durumdan dolayı asla terk etmeyi düşünmedik. O sorumluluğu evimize sokarken, ilk başta aldık. Geri dönüş yok. Karamel ailemizin bir parçasıdır."
Haberin fotoğrafları