kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya Mars'a maymun gönderecek

Yeni Haber
Rusya, Mars'a insanlı uçuştan önce maymun göndermeyi planlıyor.

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bulunan Tıbbi Primatoloji Enstitüsünde yetiştirilen primatlar arasından seçilecek 40 makak, insanlı uçuştan önceki test uçuşu için eğitilecek.

Maymunların uzun süreli hareketsiz ortama, tecride ve meyve suyu ile püre yemeye tepkilerini gözlemleyecek Rus bilim insanları, Mars'a gidecek kozmonotları bekleyen radyasyon tehlikesini inceleme olanağını da bulacaklar.

Soçi'deki enstitütün müdürü Boris Lapin, araştırmayla ilgili olarak, "İnsanlarla maymunların radyasyon konusunda benzer duyarlıkları var. Köpekler ya da diğer hayvanlar üzerinde değil, makaklar üzerinde deney yapmak daha iyi" diye konuştu.

Rusya'nın "Mars 500" adını verdiği ve insanlar üzerinde de yürütülecek araştırmalarda, gönüllü denekler Moskova'da bir uzay gemisi simülasyonunda, Kızıl Gezegen'e gidiş dönüş süresi olan 17 ay yaşayacaklar.

Ruslar, daha önce uzaya çeşitli amaçlarla 12 makak göndermişlerdi.İlk olarak 1983'te uzaya gönderilen Abrek ve Bion, yörüngede 5 gün geçirdikten sonra sağ salim Dünya'ya dönmüşler, 1987'de ise Dryoma yörüngede iki hafta kalmıştı.

Rusya'nın Mars seyahatinin 2020'den önce başlaması beklenmiyor.

(AA)