kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ekmek kavgası fakirin, enflasyon zenginin derdi oldu

MAHMUT SANCAK
IMF, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler'in ana gündemi gıda fiyatlarındaki rekor artış oldu. Fakir ülkeler ekmek derdine düştü. Zenginlerin kâbusu enflasyonla başbaşa kalmak oldu ..
Artan gıda fiyatları fakir ülkelerde ayaklanmalara neden olurken, gelişmiş ülkeler ise enflasyon kâbusu ile karşı karşıya kaldı. Temel gıda ürünleri buğday, pirinç mısır fiyatlarının yükselmesinin son 3 yılda tüm gıda fiyatlarının yüzde 83 artmasına yol açtığını belirten Dünya Bankasına göre, geçen yıl buğday pirinç fiyatları iki kattan fazla arttı.

TÜRKİYE'DE DURUM FARKLI
Gelen bilgilere göre Mart 2007 - Mart 2008 döneminde mısırın fiyatı yüzde 31, pirincin fiyatı yüzde 74, soyanın fiyatı yüzde 87 ve buğdayın fiyatı yüzde 130 yükseldi. Gıda ile enerji fiyatlarındaki hızlı yükseliş Haiti, Mısır, Endonezya, Bangladeş, Fildişi Kıyıları, Etiyopya ve Filipinler'de ayaklanmalara ve protestolara yol açtı. Türkiye'de ise yükselen fiyatı fırsat bilenler stoklarda gıda ürünü tutarak spekülatif artışlara neden oldu. Nitekim vergiler yüzünden Türkiye'de dünya fiyatlarının çok üzerinde seyreden buğday, pirinç ve şeker fiyatları sorunun sınırlı kalmasını sağladı. Ancak uzmanlar artışın devam etmesi halinde Türkiye'nin de bundan etkilenmeye başlayacağı görüşünde birleşiyor. İngiltere Başbakanı Gordon Brown konuyu G8 ülkelerinin toplantısında gündeme getireceklerini belirtirken, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan yaptığı açıklamada, "Dünyanın en zengin 200 kişisi toplam küresel gelirin yüzde 40'ına sahip durumdayken, en 850 milyon insan her gün aç karnına yatmak zorunda kalıyor. Bu sefil durum insan onuruna aykırı en büyük çelişkilerin başında geliyor" dedi. Gıda fiyatları son aylarda artan talep, bazı ülkelerde olumsuz hava koşullarının rekolteyi düşürmesi biyoyakıt için ürün yetiştirilmesine kullanılan arazinin artması yüzünden hızla yükseldi. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, gıda fiyatlarındaki hızlı yükselişin yoksul ülkelerde 100 milyon insanı açlığa mahkûm edebileceğini söyledi. Zoellick, yaptığı açıklamada, yoksul ülkelerdeki yardıma muhtaç insanlara gıda sağlamak için daha fazla yardım ve küçük çiftçilere destek çağrısında bulundu. Zoellick, hükümetlerden, BM Dünya Gıda Programı'na (WFP) 1 Mayıs'a kadar ihtiyacı olan 500 milyon dolarlık acil yardım taahhütlerini hızla yerine getirmesini istedi.