kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Haftanın diğer filmlerinden...

Hazırlayan: Kaya GENÇ
02.02.2008
* Bu hafta Asteriks Olimpiyat Oyunları'nda filminde maceralarını seyredeceğimiz Asteriks efsanesini, Rene Goscinny ve Albert Uderzo birlikte yarattı. Asteriks karakterinin 20. yüzyıl kültürü üzerinde oldukça büyük bir etkisi olmuştu. Mesela 1965 yılında uzaya fırlatılan ilk Fransız uydusunun adı, Asterix-1'di. Bir Fransız şirketi, Asteriks çizgiromanından alınmış şekillerle üretilmiş patates cipslerini Asterix adıyla piyasaya sürdü. Fransa hakkında özel bir sayı hazırlayan TIME dergisi de, şarapları, yazarları ve politik dünyasıyla ünlü bu kültürü temsil etmek için Asteriks ve Obeliks'i kapağa taşımıştı.

* Asteriks, Latince iki kelimenin birleşiminden oluşan bir isim. 'Aster' Latince'de 'yıldız', 'rix' ise 'kral' anlamına geliyor.

* İlk Asteriks çizimleri, 29 Ekim 1959'da, Pilote dergisinin birinci sayısında yayımlandı. 1961'de, Galli Asteriks ismiyle ilk Asteriks kitabı çıktı.

* Asteriks İsviçre'de adlı bölümde, bu dizinin en sevimli karakterlerinden Obeliks bilincini yitirmiş bir vaziyette yerde yatmaktadır. Asteriks, bu oldukça ağır kişiyi taşımanın bir yolunu bulmalıdır. Dağcıların çok sık uyguladıkları bir yöntemi kullanarak, Asteriks kendisinin, Obeliks'in ve rehberlerinin çevresine ip geçirir, bu şekilde talihsiz Obeliks ölmekten kurtulur.

* Obeliks'le Dostları isimli bölümde ise, küreselleşmenin taşra ve şehir ekonomileri üzerindeki etkileri tartışılır. Asteriks'in kasabasıyla Roma, küreselleşmeden oldukça kötü bir biçimde etkilenir. Roma İmparatorluğu, iflasın eşiğine gelmiştir.

* Bir başka ilginç maceranın anlatıldığı Asteriks İngiltere'de, bu serinin geleceğe referans yapmayı sevdiğini de gösteriyor. Asteriks'in kuzeni, Dover'dan Fransa'ya uzanan bir sualtı tüneli inşa etmekten bahseder. Asteriks İngiltere'de yazılırken henüz inşa edilmemiş olan, 50.450 kilometre uzunluğundaki meşhur Eurotunnel'dir bu.

* Eurotunnel'de yolculuk etmek yaklaşık 20 dakika sürüyor. Burada çalışan trenlerin en yüksek hızları saatte 300 kilometre.

* Geçtiğimiz yılın en heyecanlı macera filmlerinden Bourne Ultimatum'da, Eurotunnel'in İngiltere'deki terminalinde geçen bir kovalamaca sahnesi vardı. 1996 tarihli Görevimiz Tehlike'de Tom Cruise'un epeyce hızlı giden bir trenin tepesine çıktığını, bu esnada bir helikoptere binmiş kötü adamların onu öldürmeye çalıştıklarını, tünele giren trenin peşinden gelen helikopterin nasıl da akrobatik hareketler sergilediğini hatırlayanlar çıkacaktır. İşte bu tünel, Eurotunnel'dan başkası değildi.

Haberin fotoğrafları