kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

İngiltere'de yasaklanan grip ilacı Türkiye'de kullanılır mı?

* İngiltere'de bazı grip ilaçlarının yasaklanması bizi korkuttu. Doktor tavsiyesi ile bu tür ilaçları kullanmak sakıncalı mı? Ayşegül G./İstanbul

Nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların aslında etkin bir tedavisi yoktur. Hastalık, doğal seyri içinde çoğu kişide 3-7 günde kendiliğinden iyileşmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde şikayetleri hafifleten ilaçlar kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde bu ilaçlar reçetesiz olarak bile satılıp tüketilmektedir. Medyada bu ilaçların ölüme kadar varan ciddi yan etkileri olduğuna dair haberler yayımlandı. Çocuklar, bebekler, yaşlılar ile kalp ve yüksek tansiyon hastalarında; bu ilaçların yan etkilerine rastlanma olasılığı çok daha yüksek.

NANE-LİMON YETMEZ!
Dikkat çeken bir nokta, bu tür hastalıkların rahatlatıcı tedavisinde, ilaç yerine geleneksel yöntemleri öneren haberlerin eş zamanlı olarak yayınlanmasıdır. İstirahat, bol sıvı, bal, ıhlamur, nane-limon çayı, buğu ya da buhar tatbiki gibi geleneksel yöntemlerin uygulanmasına, elbette bir itirazımız olamaz. Ancak, bunların yetersiz kaldığı ve hastanın ıstırap çektiği durumlarda, ilaç almamakta inat edilmesi de kanımca gereksizdir. Geleneksel uygulamalardan bazılarının yanlış ve tehlikeli olduğunu da unutmamak gerekir. Örneğin ateşi olan bebeği kat kat giydirip, sarıp sarmalamak veya sıcak tuğlaya oturtmak, sıcak havlu ya da termos uygulamak, onun havale geçirmesine ve hatta ölümüne neden olabilir. İşin doğrusu, bu ilaçların hiç kullanılmaması değil; hekim kontrolünde kullanılmasıdır.

PANİK YAPMAYIN
Şiddetli baş, boğaz ya da vücut ağrısı çeken; halsizlik ve kırgınlıktan yatakta yatamayan; gece sabaha kadar öksürükten uyuyamayan; solunum yollarındaki ödemden nefes alamaz hale gelen bir hastaya, "3-7 gün bekle, bu hastalık kendiliğinden iyileşecek" denmesi ne kadar doğru olur ki? Oysa elimizde bu şikayetleri hemen ortadan kaldıran ilaçlar bulunuyor. Önemli olan bu ilaçların yerinde ve usulüne uygun olarak kullanılmasıdır. Geçtiğimiz hafta İngiltere'de yasaklanan bir ilaçla aynı adı taşımasına rağmen, bizde uygulanan formunun içinde yasaklanan kapsamda bir madde bulunmayan ilaçlar var. Ülkemizde ruhsat almış bir ilaç, bir diğer ülkedekinden etken madde, doz veya form olarak farklı olabilir. Sadece ilaçlar arasındaki isim benzerliğine bakarak, panik yapmayın.