kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

İşte doktora gitmeden önce yapmanız gereken 10 şey!

Hastalar hekime gelirken hazırlıksız oluyorlar. Bu da zaman kaybına ve işlerin planlandığı gibi yürümemesine, aksamasına yol açıyor. Hastalara bu konuda bilgi verir misiniz? Dr. Fezail K./İstanbul

Bu konuda hem sağlık çalışanları, hem de hastalar sıkıntılar yaşayabiliyor. Bunun için doktora giderken yapmanız gerekenleri birlikte gözden geçirelim:
1. Sağlık güvenceniz varsa, sağlık kurumuna giderken yanınıza sağlık karnenizi ve TC kimlik numaranızı gösteren bir belgeyi alın. Çalışanların kendileri için kurumlarından sevk kağıdı getirmeleri gereklidir. Başvuracağınız sağlık kurumunun, sizi sağlık güvencesi kapsamında hasta kabul edip etmediğini önceden öğrenin ki, kapıdan dönmeyin.

MUTLAKA TEMİZ OLUN
2. Hekime gitmeden önce mümkünse duş alın ve dişlerinizi fırçalayın.
3. Rahat ve kolaylıkla giyilip çıkarılabilir kıyafet ve ayakkabıları tercih edin. Metal düğmeli, kopçalı kıyafetler ve üzerinizde taşıdığınız para veya takılar röntgen, MR gibi bazı tetkikleri olumsuz etkileyebilir. Bunları kullanmayın.
4. Elinizde daha önceki sağlık durumunuzla ilgili dosya, rapor, tetkik ve röntgen filmleri varsa; bunları yanınıza alın. Kullandığınız ilaçların isimlerini veya reçetelerini de yanınızda bulundurun.
5. Özellikle endoskopi veya biyopsi gibi bir işlem yapılacaksa, yanınızda bir refakatçi bulundurun.

HAZIRLANIN
6. Tetkik ya da tahlil yapılması olası ise, başvuru saatinden asgari 8 saat önce yemeyi-içmeyi bırakın. Bazı tetkikler öncesinde özel bir hazırlık yapılması gerekebilir. Eğer size yapılması planlanan bir tetkik varsa, o tetkikle ilgili nasıl bir ön hazırlık gerektiğini öğrenin ve doktora ön hazırlığınızı yaparak gidin.
9. Kuruma gittiğinizde önce evrak kayıt veya sekreterliğe başvurarak, giriş işlemlerinizi yaptırın. Sonra randevunuzu teyit ederek, ilgili kısma geçin.
10. İçeri girdiğinizde sizinle ilgilenen kişiyi selamlayıp, geliş amacınızı ona net olarak anlatın. Onun sorularına kısa ve net cevaplar verin. İlgisiz konularda konuşarak görevli hekim ya da hemşirenin zamanını almayın. Verilen direktiflere uyun.