kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AB 301 değişikliğinden memnun

Yeni Haber
AKP tarafından TBMM'ye getirilen TCK'nın 301. maddesine ilişkin değişiklik teklifi, Ankara'daki AB çevrelerince çok olumlu karşılandı. Bu çevrelerde dava açma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesi, hem "önemli", hem de "ilginç" olarak değerlendiriliyor. Bir AB Büyükelçisi de, "Uzun bir süreden beri beklenen bir gelişme. Önemli olan ifade özgürlüğü konusunda verilen mesaj. Ancak herşey uygulamaya bağlı" dedi.

Meclis'e sevkedilen TCK 301. madde değişiklik teklifi, AB çevrelerinde yoğun bir biçimde konuşuluyor. ANKA'nın görüştüğü AB diplomatları, bu aşamada henüz değişikliğin tam metnini görmedikleri, basından okuduklarını belirtmekle birlikte teklifin Meclis'e getirilmiş olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

AB diplomatları, 301. maddenin değiştirilmesinin uzun bir süreden beri AB tarafından ısrarla talep edildiğini anımsatarak önerilen değişikliğin AB tarafından ayrıntılı bir biçimde inceleneceğini ancak istikametin "iyi" olduğunu belirttiler. Önerilen değişiklik ile dava açma yetkisinin yargıya değil, Cumhurbaşkanına verilmesi ise, AB çevrelerinde hem "önemli", hem de "ilginç" olarak nitelendirildi.

Herhangi bir yargı biriminin dava açamamasını "önemli" olarak değerlendiren üst düzey bir diplomat, bu konudaki yetkinin Cumhurbaşkanı verilmesine ilişkin olarak da "Bunun en iyi çözüm olduğunu söylemiyorum çünkü geçmişte başka alternatifler de görüşüldü" şeklinde konuştu.

AB'NİN BAŞLICA BEKLENTİLERİNDEN BİRİ

Bir AB Büyükelçisi de, 301 değişikliği teklifinin uzun bir süreden beri beklenen bir gelişme olduğunu belirterek, "AB'nin en başlıca beklentilerinden biri idi. 301. maddede değişiklik yapılması gerekiyordu ancak herşey uygulamaya bağlı" dedi.

Dava açma yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesini "ilginç" olarak nitelendiren Büyükelçi, kendi ülkesinde böyle bir düzenlemenin bulunmadığını, ilk kez böyle bir öneri duyduğunu da söyledi. Buna karşın Büyükelçi "Ancak en önemlisi, 301. madde değişikliğinin neyi simgelediğidir. Hükümet ve iktidardaki parti, daha çok ifade özgürlüğünün olması gerektiği mesajını veriyor" şeklinde konuştu.

DEĞİŞİKLİĞİN ZAMANLANMASI


Bu arada, 301. madde ile ilgili değişiklik önerisinin zamanlanması da dikkat çekiyor. Teklifin Meclis'e AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Üyesi Olli Rehn'in Perşembe günü başlayacak Ankara ziyareti öncesi getirilmesini değerlendiren AB diplomatları, "AB tarafı, 301. maddenin reform edilmesi konusunda uzun bir süreden beri ısrar ettiğine göre, bunun yapılması için her gün iyidir" şeklinde konuştular.

(ANKA)