kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Din siyasete girmişse demokrasi tehlikededir"

Yeni Haber
CHP Lideri Deniz Baykal, Türkiye'de "din istismarı"ndan kaynaklanan bir tehlike olduğuna dikkat çekerek, din siyasete girdiği zaman demokrasinin "tehlikede" olduğunu söyledi.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Baykal, bir islam ülkesi olan Türkiye'deki "din istismarı" potansiyeli nedeniyle, laiklik ilkesinin "değişmesinin dahi teklif edilemeyeceği" madde olarak Anayasa'ya koyulduğunu vurguladı ve "Bunu, kimse 'demokrasi zafiyeti' diye anlamasın" uyarısında bulundu.

"Türkiye'de gerçekten demokrasi istiyorsanız, bu ilkeyi, koruyacak, kollayacak, uygulayacaksınız."

AKP hakkında açılan kapatma davasını, kendisinin ve partililerinin, geçmişte kapatılmış bir partinin üyeleri olarak, üzüntüyle karşıladıklarını belirten Baykal, AKP'yi cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde uzlaşmazlıkla suçladı ve bunda parti liderliğinin laiklik karşıtı söylemlerinin etkisi olduğunu savundu.

Sözlerini, "Türkiye'nin savunma mekanizmaları gidişata seyirci kalamazdı" diye sürdüren Baykal, "Türkiye'nin gidişatı kötü; bu böyle gidemez" dedi ve mevcut koşullarda Anayasa ve hukukun "kendilerini koruyacaklarını" vurguladı.

"Asıl kriz, asıl kaos hukukun ve Anayasa'nın işlerliğinin engellendiği zaman çıkar" diye uyardı ve "Bozulmadan yaşaması gereken Atatürk cumhuriyetidir" diyen Baykal, kapatma davasını kastederek, AKP'nin yargı süreci işlerken demokrasi paketi girişimlerini eleştirdi.

REUTERS