kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Cizreli çocuktan demokrasi dersi...

Türkiye'de artık 60'lar, 70'ler ve 80'lerdeki gibi darbe yapılamadığını 28 Şubat sürecinde gördük.
O tarihte, siyasi oyunlarla, kitlesel eylemlerle, balans ayarlarıyla siyaset dizayn edilmeye çalışıldı. Bu nedenle de adı "Postmodern darbe" olarak tarihe geçti...
Aradan 10 yıl geçti. Dünya da Türkiye de çok değişti.
Toplum da bu değişimden payına düşeni fazlasıyla aldı. Artık açık darbeler yapmak tarihe karıştı. Bedelinin çok ağır olacağını herkes görüyor.
Önceki gün eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Nesrin Nas'la konuşurken şöyle diyordu:
"60'ta darbeyi yaptılar. İki sene sonra normal rejime geçildi. Vesayet altında hiçbir şey yokmuş gibi davrandık. 70'te de 80'de de aynı şey oldu... Vesayet altında devam ettik. Ama artık toplum 'Ben vesayet altında bir demokrasi istemiyorum' diyor.
Zannediyorlar ki biz yeniden bir ayar yapar düzeltirsek iki sene sonra yeniden güzel günlere dönüp vesayet altında devam ederiz. Hayır, artık devam edemeyeceğiz."
Edemeyeceğimizi en güzel biçimde Hürriyet gazetesinde yer alan bir haber gösteriyor.
Haberin başlığı şöyle: "Cizreli Mahmut, mücadelesini kazandı."
Peki, ne mücadelesi bu?
Haberi kısaca özetleyelim. Şırnak'ın Cizre ilçesi Vali Kamil Acun İlköğretim Okulu öğrencisi 10 yaşındaki Mahmut Tuzan, öğretmeni tarafından sınıf başkanlığından alınınca karşı kampanya başlatır.
Haksız yere sınıf başkanlığından alındığını iddia eden Mahmut Tuzan, kendi fotoğrafı ve okul müdürü Kadri Keskin'in cep telefonunun da bulunduğu ve üzerinde "Ders yılının ilk döneminde sınıf başkanıyken haksız yere görevden alındım. Sınıf başkanlığına tekrar seçilmem için kampanyamı başlatıyorum" yazan afişler hazırlattı.
Afişleri ilçenin caddelerine, sokaklarına astı. Ayrıca telefon ve SMS yoluyla kampanyasın güçlendirdi.
Ne oldu dersiniz?
Cizreliler, 10 yaşındaki Mahmut Tuzan'ın kampanyasına büyük destek verdi. Okul Müdürü Kadri Keskin telefon ve SMS yağmuruna tutulunca geri adım atmak zorunda kaldı. Ve sınıf başkanlığı seçimleri yenilendi. Mahmut Tuzan yeniden sınıf başkanı oldu.
Küçük adaşım demokrasi zaferine katkı sunanları da unutmadı:
"Verdiğim mücadeleyi kazandığım için çok mutluyum. Bana destek veren herkese teşekkür ediyorum."
Gerçekten büyüklerin ders alması gereken bir olay...
Cizre'de okuldan artan zamanlarında berber çıraklığı yaparak günde 3 YTL kazanan 10 yaşındaki bir ilkokul öğrencisi, yaşadığımız küresel dünyanın bütün olanaklarını kullanarak uğradığı haksızlığın hesabını sandıkta soruyor.
Bundan daha müthiş bir demokrasi dersi olabilir mi?
Türkiye toplumunu anlamak için Mahmut Tuzan'ları görmek gerekiyor...