kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"AKP davası spekülatif amaçlı kullanılmamalı"

Yeni Haber
DSP Genel Sekreteri Masum Türker, ekonomide son iki yıldır örtülü bir kriz yaşandığını savundu.

AKP hakkında açılan kapatma davasının ekonomiyi olumsuz etkileyeceği yönündeki açıklamalar tepki gösteren Türker, "AKP'ye açılan davanın ekonomiye doğrudan ya da dolaylı olarak bir etkisi olmaz. Bu tür tartışmalar spekülatif amaçlı ortaya atılıyor" diye konuştu. Türker, uluslar arası piyasalarda değer kaybeden ABD Doları'nın ise Türkiye'de 1.850 YTL olması gerektiğini söyledi.

Masum Türker, ekonomide yaşanan gelişmeleri ANKA'ya değerlendirdi. Ulusalarası piyasalarda ciddi bir durgunluk yaşandığını ifade eden Türker, "Uluslararası piyasalarda enflasyonist bir baskı yaşanmakta. Bunun temel nedeni bazı maddelerinin fiyatlarının artmasıdır. Bu uluslar arası bazda dünya ticaret hacminin daralmasına yol açıyor" dedi.

Dünya ticaret hacminin daralmasının yanı sıra özellikle geçmişte düşük kur yüksek faiz politikasıyla şekillenen Türkiye'de ithalata yönelen ekonomik faaliyetler nedeniyle reel büyümenin esnekliğini yitirdiğine dikkat çeken Türker, ithalata dayalı büyümenin ise ters etki yarattığını kaydetti. Türkiye'nin son bir iki yıldır örtülü bir kriz yaşadığını savunan Türker, şunları söyledi:

"Bu örtülü kriz çeşitli yöntemlerle erteleniyordu. Örtülü krize ilişkin iki tane göstergeyi verebiliriz. Birincisi Türkiye'de milli gelir hesapları ve ekonomik büyüme rakamları bir gelişme gösterirken, işsizlik ise artıyor. Çalışanların sayısından azalma meydana geliyor. İkinci göstergede döviz rezervindedir. Döviz rezervi de yüzde 16 civarındadır. Bugüne kadar durumu idare ediyordu, çünkü dünya ortalaması yüzde 18'dir. Şu anda yeni milli gelir hesaplarına bakınca döviz geliri yüzde 11'e düşmüş durumda. Bu da örtülü krizin varlığını ortaya koyuyor. Türkiye'de mevcut döviz rezervleri milli gelir hesaplarına göre karşılayamayacak durumda. Sıcak para 150 milyar doları aşmış durumda."

AKP'ye açılan davanın ekonomiye doğrudan ya da dolaylı olarak bir etkisinin olmayacağını ifade eden Türker, konunun spekülatif amaçlı kullanılmasını eleştirdi.

1 DOLAR 1.850 YTL OLMALI

Masum Türker, dövizde yaşanan gelişmeleri de yorumladı. ABD Doları'nın dünya piyasalarında düştüğünü belertin Türker, "Bu düşüşe karşı Türkiye'de yükseliyor. Türkiye'de yükselmesinin nedeni eskiden haddinden fazla değer kaybeden doların durumunun düzeltilmesidir. Bu düzeltme çok kontrollü giderse AKP'nin 5 yıl içinde neden olduğu tahribatın önemli bir kısmını dertsiz atlatmış olacağız. Doların şu anda olması gereken değeri 1.850 YTL" diye konuştu.

(ANKA)