kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Ecevit'in pazarlığı

YIL 2000; aylardan aralık: Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz, anayasanın 69'uncu ve 101'inci maddelerini değiştirmek için, arkadaşlarıyla birlikte, bir kanun teklifi hazırladılar. Yeni 69'uncu madde, cumhurbaşkanının iki dönem üst üste seçilmesi karşılığı verilen bir tavizdi. Ecevit "5+5" ile Demirel'in tekrar seçilmesini istiyordu. Buna mukabil, Fazilet Partisi kapatılmaktan kurtulacaktı.
Önerilen 69'uncu madde: "Bir siyasi partinin, 68'inci maddenin 4'üncü fıkra hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak o partinin bu nitelikteki fiilleri işlediğinin yetkili mahkemelerce kesin hükme bağlandığı ve bu kesin hükmün odak oluşturmaya yeterli olduğu hususunun Anayasa Mahkemesi'nce tesbit edilmesi halinde karar verilir."
Bu teklif etrafında, Anayasa Komisyonu'nda uzlaşma sağlandı. (19 Ocak 2001)
Ya sonra? Anayasa Mahkemesi 22 Ocak'ta bir basın duyurusu yayınladı ve varılan uzlaşmanın demokratik düzenin korunması açısından yaratacağı tehlikeye işaret etti. Mahkeme Başkanı Mustafa Bumin, Ecevit'in ziyaretine gitti. Konu, o sıralarda toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda da muhtemelen görüşüldü. Sonuçta, Ecevit, Yılmaz ve Bahçeli, "odak" ın belirlenmesinde, mahkeme hükmü aranması şartından vazgeçti. Fazilet de "5+5" e oy vermedi. Bugün AK Parti, altında bu üçlünün imzası bulunan düzenlemenin bir benzerini getirmek istiyor. Aynı tepkiler ve tehditler bugün de var.
Türkiye yerinde sayıyor.