kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mekânın manzarası çok güzel.

Manzara da yemekler de doyurucu

DENİZ ERBİL
22.03.2008
İstiklâl Caddesi'nde bir otelin altıncı katında yer alan Leb-i Derya hem manzarası hem de zengin mutfağıyla dikkat çekiyor. Öğlen ve akşam için iki farklı mönüsü bulunan mekândaki yemeklerin sunumu da göz dolduruyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Manzara da yemekler de doyurucu
Bugüne kadar bu restoranı keşfedemediğime şaşıyorum. Oysa İstiklâl Caddesi'nde yürümeyi severim. Sayısız kereler bu restoranın bulunduğu otelin önünden geçtim, bir gün bile içeri girmek aklıma gelmedi. Burasının bir otel restoranı olması bana cazip gelmiyordu herhalde. Bir arkadaşım Tünel'den Galatasaray'a doğru giderken, eski Markiz Pastanesi'nin karşısında yer alan Richmond Otel'in altıncı katında bulunan Leb-i Derya adlı restorana davet ettiğinde bu teklifi isteksizce kabul ettim. Otele girip asansörün altıncı kat düğmesine bastık; asansörden çıkınca bir iki kapıyı aşıp nihayet restorana ulaştığımızda, önümde uzanan İstanbul silueti beni bambaşka bir ortama taşıdı. Altta, eski İtalyan sefaretinin tarihi binası, onun ardında Tophane'den Gümüşsuyu'na kadar yükselen dik yamaca sıralanmış rengârenk cepheli, kırmızı kiremitli apartmanlar, zaman zaman bulutların arasından süzülen güneş ışınları altında nefis bir tablo görüntüsü sunuyordu. Ama asıl görkemli manzarayı irili ufaklı gemilerin sürekli gidip geldiği Boğaz'ın girişi, bir yanda Haliç, öte yanda Adalar'a kadar Marmara denizi ve bir yarımada olduğu bu yükseklikten rahatça görülebilen tarihi yarımada oluşturuyordu.

İKİ AYRI MÖNÜ

Restoran, manzara faktörü iyi kullanılarak tasarlanmış. Arkada uzanan geniş ve ferah barda oturduğunuzda da, pencerelerin önündeki masalara yerleştiğinizde de görünümden nasibinizi alıyorsunuz. Koltuklar da çok rahat; insanın belini kavrıyor. Mekânın ön kısmı aslında terasmış; üzeri camekanla kapatılmış. Bu kısmın tavanı hem fazla güneşi hem de fazla cam yüzeyinin yarattığı ses yansımasını emecek biçimde kumaş perdeyle kaplanmış. Oturur oturmaz yemek listeleriyle birlikte ortaya beyaz peynir ağırlıklı, zeytinyağında ezilmiş çok lezzetli bir peynirler karışımı geldi. Leb-i Derya'nın öğlen ve akşam için iki ayrı mönüsü var. Doğal olarak bize daha sade olan öğlen mönüsü sunuldu. Günün çorbası, çeşitli zeytinyağlılar, peynir tabağı, irili ufaklı değişik salatalar, başlangıçlar bölümünü oluşturuyor. Makarnalar başlığı altında çeşitli İtalyan makarna spesiyalitelerinin yanı sıra safranlı rizotto var. Ana yemeklerde, hamburger ya da rozbifli sandviç gibi hafif atıştırmalıkların yanı sıra, limon kabuklu köfte, bonfilenin ızgarası ya da kırk baharat soslusu, somon ızgara ya da her gün değişen mevsim balığı, Tayland, Meksika, Çin usulü tavuk çeşitleri yer alıyor. Yemeğin üzerine, tiramisu, cheesecake, çikolatalı sufle gibi restoranların standart tatlılarını, meyve dondurma kombinasyonu ya da burada "semolina" başlığı altında yer alan diğer bir moda tatlı, dondurmalı irmik helvasını tercih edebiliyorsunuz.

ESTETİK BONFİLE...

Biz safranlı rizotto, özel bir sosla sotelenen, fasulye, mısır, mantar ve taze soğan ile lezzetlendirilmiş noodle üzerinde yer alan tavuk parçaları, mönüdeki adıyla "Thai tavuk" ve dilimlenmiş, gratine edilmiş kremalı fırın patatesin yanında "cafe de Paris" sosunu andıran bir sosla sunulan "Kırk baharatlı bonfile" ısmarladık. Rizotto bol safran kullanılarak pişirilmişti, tam kıvamında ve pirinçleri gerektiği gibi diri halde servis edildi. Thai tavuk da zengin malzemesi ve başarılı sosuyla çok lezzetliydi. Ama en çok gözümü okşayan, bonfile oldu. Kremalı patatesler ayrı bir tabağın içinde hazırlandıktan sonra tabağı ile fırına verilmiş, üzeri kızarınca çıkarılıp, çok büyük bir başka tabağın içine oturtulmuş, yanına da tam istendiği gibi pişirilip, üzerine yeterli miktarda özel sos dökülmüş bonfile dilimi yerleştirilmişti. Leb-i Derya'nın iyi donanımlı bir barı da bulunduğu için sert içkiler, likör ve kokteyllerin listesi çok geniş. Şarap mönüsünde ise sadece Doluca firması ürünlerinin ve o firmanın ithal ettiği yabancı şarapların yer aldığı görülüyor. Şaraplar, genellikle benzer mekânlarda uygulandığı gibi, etiket fiyatları üçle çarpılarak ücretlendirilmiş. Bu arada restoranın akşam mönüsünü de getirttik. Bu mönü yeni değişmiş ve öğlenkine göre daha zengin. Doğrusu bazı yemeklerde aklımız kaldı. En kısa zamanda bu kez akşam yemeği için tekrar sözleştik. Restorandan ayrılırken, kendi kendime, hiçbir konuda önyargılı olmamak gerektiğini telkin ediyordum.

Mutfak
* * * *
Servis * * * *
Ambians * * * * *
Leb-i Derya
İstiklal Cad. 227, Richmond Otel Kat 6
Tel: (0212) 243 43 75
Haberin fotoğrafları