kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bina bugüne kadar Mehmed Akif Ersoy'dan, Atatürk'ün dişçisi Sami Grünzberg'e kadar birçok simayı ağırlamış.

Kültürün ikinci Mısır Çarşısı, Galatasaray'da

Sanat tarihçisi Atilla Tuna ve yazar Ruşen Aktaş, Galatasaray'da yeniden yükselen kültür ve sanat hayatı ile öne çıkan Mısır Apartımanı'nı büyüteç altına aldı..
Son yıllarda büyük bir değişim geçirmekte olan Beyoğlu'nda, kültür ve tarihin İstanbul'daki ikinci "Mısır çarşısı" olarak anılabilecek zenginliğiyle yıllardır anıtsal bir apartman yükseliyor: Galatasaray'daki Mısır Apartımanı. Yapı, burada hizmet veren sanat mekânı Galerist'in aynı adlı iki aylık kültür gazetesinde, sakinleri ve çoksesliliğiyle büyüteç altına alınıyor. Ruşen Aktaş'ın, sanat tarihçisi Atilla Tuna'nın tecrübesi ve Cihan Alpgiray'ın fotoğrafları ışığında hazırladığı derinlikli tarihçe yazısında, apartımanın Türkiye tarihiyle başa baş oluşan varoluş macerası gözler önüne seriliyor. Beyoğlu Aziz Antuan kilisesinin yanında yükselen binanın cephesi, Art Nouveau mimari tarzıyla göz okşuyor. Yapıyı derinlemesine inceleyen Ruşen Aktaş, binada 1936 yılında geçici olarak ikamet eden İstiklal Marşı'nın söz yazarı Mehmet Akif Ersoy'dan eski Galatasaray Kulübü Başkanı Faruk Süren'in babası Arşak Sürenyan'a, Selçuk Kaskan'dan Atatürk'ün müteahhidi Mehmet Hayri İpar'a kadar birçok ismin bu binada yaşadığının altını çiziyor. Öte yandan bina tarihinde yer eden bir diğer isim, "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır / Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır" diyen ünlü şair Mithat Cemal Kuntay da burada hayata veda etmiş. Aynı şekilde, Abdülhamid ve Mustafa Kemal'in dişçisi, Sami Grünzberg de burada çalışıp yaşamış. Aslında Mısır Hıdivi Abbas Halim Paşa tarafından kışlık ev olarak inşa edilmiş yapıda, bir süre paşanın oğlu ve kızı da hayatını sürdürse de, ilerleyen yıllarda binanın çeşitli kısımları kiraya verilmiş. Nitekim daha sonra apartımandaki daireleri hem iş, hem de özel yaşam amacıyla kullananlar arasında, dönemin ünlü kadın terzileri Cemal, Nedret ve Lütfiye Hanım ile Canan Yaka ve annesi Mualla Hanım da yer almış.

SAKİN AMA YARATICILAR
Galerist'te yer alan yazıya göre, bugünkü Mısır Apartımanı'nda çok farklı bir apartıman komşuluğu manzarası ortaya konuluyor. Örneğin reklamcı Armağan Birkiye, dokuz ay önce kurduğu Propaganda adlı ajansla, 20 kişilik ekibi eşliğinde bu binada hizmet veriyor. Tasarımcı Banu Bora da, 2004 yılından beri ekibiyle birlikte Mısır Apartımanı'nda bulunuyor. Bora, kısa süre önce de binada Midnight Express isimli bir dükkan açmış. Haldun Dostoğlu ise, 1980'li yıllarda Ankara kültür hayatının vazgeçilmezleri arasında yer alan Galeri Nev'i, 1987'de İstanbul'a taşımış, tanıdık bir sanat profesyoneli. Dostoğlu da kısa süre önce Mısır Apartımanı'nda Galeri Nev'in faaliyetlerine başlama kararı almış. Bu durum, binanın kültür ve sanat alanındaki yeni çekim merkezi olma iddiasının da taze bir delili. Tiyatro yönetmeni Murat Daltaban ise, kurucu ortaklığını üstlendiği Dot Tiyatrosu ile bu sanatın gündeminde yeni bir adres yaratmışa benziyor. Bu manzaraya, sosyal ve kültürel tarihten gelen önemli bir sima daha var: Hüsamettin Cindoruk. Yassıada mahkemelerinin ünlü avukatı, eski TBMM Başkanı, Özal'ın ölümünden sonra cumhurbaşkanı vekili olan Cindoruk, binayı Babil'in Asma Bahçeleri'ne benzetiyor. Apartman yöneticisi Mahter Hepdikici ise, Mısır Apartımanı'nın heybetli günlerine geri döndüğü kanaatinde. Binada bu kimselerin yanı sıra, Galata Yapı'nın sahibi mimar Koray Korkmaz, Pera Lokali işletmecisi Orhan Güzelsoy ve URA! isimli güncel sanat mekanını açan Mihda Koray'da yaşıyor. Apartmanda 30 yıldır görevli Mehmet ve Sabri Getlet'de, adeta binanın yaşayan tanıkları haline gelmişler. Tabii, Galerist yöneticisi Murat Pilevneli ve Fototrek Türkiye'nin ekibini de unutmamak gerekiyor. Tüm bu bilgiler ışığında, Sasha Anton Khan, Mike Norman ve Emir Uras'ın kurdukları 360'la Dünyaca tanınan, The New York Times gazetesine haber olan Mısır Apartımanı ve sakinleri ile ilgili detaylı bilgi ve ücretsiz kültür gazetesi için, Galerist'e başvurmak yeterli.
Tel: (0212) 244 82 30
Haberin fotoğrafları